Václav Žichovský (1872 - 1933)


Václav Žichovský, ryze filmový herec, který se narodil 20. ledna 1872 v Praze na Vyšehradě. Narodil se jako Václav Josef, v rodině krejčího Václava Žichovského a jeho ženy Anny. Byl nejstarší z osmi dětí a celý život byl obchodníkem, ale i úředníkem realitní kanceláře.

V prvním roce, kdy filmoval, natočil pět filmů, za zmínku stojí zmínit film Láska slečny Věry, kde hrál ing. Hotovce a jeho ženu hrála Marie Ptáková, film Jejich svatební noc, kde hrál otce hlavní hrdinky filmu. Po roční přestávce, natočil v roce 1924 dva filmy. V roce 1925 jen jeden film.

Zato v roce 1926 natočil tři filmy, například v Pohádce máje byl lékařem a v uznávaném filmu Kreutzerova sonáta hrál epizodku posluchače na koncertě. Rok 1927 byl jeho nejúspěšnější, natočil šest filmů. Za zmínku stojí film Nemodlenec, kde hrál hraběte. Z dalších filmů stojí za zmínku role továrníka ve filmu Známosti z ulice (1928),

K  nejlepším filmům jeho kariéry patří dva poslední filmy z němé éry, Erotikon (1929), kde zahrál epizodku majitele obchodu s klavíry a Takový je život (1929), kde sehrál zákazníka na manikúře.


20.1.1872
Praha, Rakousko-Uhersko
27.1.1933
Praha, Československo
Václav Žichovský csfd

Blednoucí romanceOkénkoAféra plukovníka RedlaKarel Havlíček BorovskýOn a jeho sestraOn a jeho sestra (německá verze)PsohlavciErotikonHříchy láskyPasák holekStarý hřích - kalich hořkostiTakový je životLáska kvete v každém věkuZ láskyZnámosti z uliceBahno PrahyDům ztraceného štěstíJejí princPražské dětiSextánkaAničko, vrať se!Kreutzerova sonátaPohádka májeZ českých mlýnůChyťte ho!Lešetínský kovářNemodlenecCikán JůraDejte se omladitJejich svatební nocLáska slečny VěryO velkou cenuV blouznění


Aktualizace osobnostního profilu Václav Žichovský: 13.3. 2024 04:56