Jožka Vanerová (1885 - 1979)   † 94 let


Jožka Vanerová se narodila jako Josefa Wannerová 19. března 1885 v Praze. Narodila se do významné rodiny c. k. poručíka Augustina Wannera. Měla tři sestry (Kláru, Marii a Arnu) a staršího bratra A. F. Wannera (1882 – 1954), který byl známý fotograf (jednu dobu byl i „dvorním" fotografem samotného prezidenta T. G. Masaryka). O jejích životních osudech toho však moc nevíme, pouze např. to, že jejím manželem byl pěvec František Pokorný (1882 – 1910), s nímž měla roku 1908 dceru Otýlii.

Přes dívčí postavy se propracovala ke komediálně laděným rolím starších a uznávaných žen, drben a různých paniček z lepší společnosti. Nakonec se přehrála až do postav různých babiček a starých paní. Své role zdůrazňovala výrazným hlasem, prudkými pohyby těla a částečně i mimikou. Vystupovala zejména v operetě a činohře. Její nejvýznamnějšími rolemi byla paní Müllerová („Osudy dobrého vojáka Švejka“), Horačka („Maryša“), Křápčena („Hádajú sa o rozumné“) či Nána („RUR“).

Ve filmu se objevila poprvé v pětatřiceti letech v malé roli matky André Cheniera (představovaný Josefem Bělským) v němém melodramatu ODPLATA (1920) rakouského režiséra Paula L. Wintera. Snímek se točil kolem záhadné dívky namalované na obraze. Film plný záměn, zmatků a nečekaných náhod končil oproti dobových zvyklostí smutně: hlavní hrdinka Olga (Olga Alzire – Chic) se rozhodne ihned vstoupit do kláštera, ačkoliv jí jsou oba milovaní muži (Josef Bělský a Jan Bondy) ochotni pomoci...

O rok později vytvořila menší roličku rychtářovic Lucky v přepisu BABIČKA (1921) They Červenkové podle předlohy Boženy Němcové. Thea Červenková založila produkční firmu Filmový ústav, který vytvářel přepisy literárních děl významných českých autorů. První filmovou babičkou Magdalenou Novotnou se stala Ludmila Innemannová (následovnicemi byly Terezie Brzková a Jarmila Kurandová).


19.3.1885
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
27.9.1979
Praha, Československo
Jožka Vanerová csfd

Děvčátko, neříkej ne!Načeradec král kibicůMuži v offsiduBabičkaKošile šťastného člověkaOdplata


Aktualizace osobnostního profilu Jožka Vanerová: 26.4. 2024 19:21