Nora Ferry (1895 - 1942)


Pod tímto exoticky znějícím jménem se skrývá jméno herečky Eleonory Albrechtové, narozené v Praze dne 1. listopadu 1895,  dcery Josefa a Terezie Albrechtových.  Měla ještě čtyři sourozence, ale jen ona se věnovala filmu.

Ve filmu Z českých mlýnů (1925) si zahrála zamilovanou statkářovu dceru Jůlinku, kde jejím partnerem byl herec Jiří Plachý. Ve stejnojmenném filmu, ale tentokráte z roku 1929, si zahrála hlavní ženskou roli mlynářovu dceru Aničku, zde byl jejím partnerem Jiří Hrom.

Tímto její filmová kariéra prakticky skončila, nutno však podotknou, že od roku 1926, byla třetí manželkou herce a režiséra Ferry Seidla, proto si zvolila umělecké jméno Ferry, který užíval její manžel jako zdrobnělinu jeho jména Ferdinand, který se na všech jejích filmech podílel jako režisér, nebo v nich hrál. Po skončení němé éry filmu skončila jak její kariéra, tak ale i manželství s Ferry Seidlem, podruhé se provdala za Karla Kvída na začátku 30 let.

Ve zvukovém filmu si zahrála jen dvakrát, v roce 1933 zavítala do ateliérů aby zde vytvořila epizodku divačky u soudu ve filmu S vyloučením veřejnosti a o něco výraznější epizodku guvernantky Antonie, ve filmu Madla z cihelny.


1.11.1895
Praha, Rakousko-Uhersko
6.2.1942
Praha, Protektorát Čechy a Morava
Nora Ferry csfd

Blednoucí romanceMadla z cihelnyS vyloučením veřejnostiLoretánské zvonkyZ českých mlýnůBahno PrahyZlaté časyZ českých mlýnůLešetínský kovář


Aktualizace osobnostního profilu Nora Ferry: 2.4. 2024 10:07