Eduard Malý 138 let


Herec Eduard Malý, ačkoliv pocházel z divadelní rodiny (matka herečka Marie Procházková - Malá, otec operní pěvec a režisér Josef Malý), sám nebyl, bohužel, na divadle zdaleka tak úspěšný, jako jeho rodiče.

Ve filmu hrál v letech 1921 až 1929 a vytvořil v něm 20 rolí, skoro vždy se jednalo o velké role zámožných mužů, často záporných rysů. První film se jmenoval Děti osudů, ve kterém hrál mladého zamilovaného statkáře. Z jeho dalších významných, ale záporných rolí jmenujme Bludné duše (1926), kde hrál konšela Ouřadu, násilnického Karla Tulicu ve filmu Čarovné oči (1923), podvodného  Ignáta  Saltena  ve filmu Válečné tajnosti pražské (1926).

Z ryze kladných rolí stojí za zmínku laskavý zámečník Jan Rokyta, ve filmu Dvojí život (1924), Pakosta, ve filmu Děvče z hor (1924), hrabě Ostrovín ve filmu Jindra, hraběnka Ostrovínová. V dalších rolích hrál kladné i záporné postavy otců hlavních hrdinů. Posledním filmem, ve kterém si zahrál, byl propagační film Jinak otcové - jinak děti (1929), kde sehrál postavu starosty.

Do zvukového filmu, bohužel nezasáhl. Z jeho osobního života je nám známo, že po smrti své první manželky se ještě dvakrát oženil, měl dvě děti dceru Annu a syna Miroslava. Bohužel další informace z jeho života po roce 1930 nejsou známy, neznámé je i datum jeho úmrtí.


28.10.1885
Plzeň, Rakousko-Uhersko
Eduard Malý csfd

Cestou křížovouJinak otcové - jinak dětiMamičko, mámoPohorská vesniceZ láskyBatalionPražské dětiBludné dušeNa letním bytěVálečné tajnosti pražskéDobrý voják ŠvejkKarel Havlíček BorovskýLucernaOkovyDvojí životDěvče z horJindra, hraběnka OstrovínováNemodlenecČarovné očiProudyDěti osudu


Aktualizace osobnostního profilu Eduard Malý: 25.4. 2024 02:45