František Velebný (1898 - 1973)


František Velebný se narodil 17. srpna 1898 v Nemošicích u Pardubic. Od šestadvaceti let byl členem Národního divadla v Praze (1924 – 1963), kde František Velebný postupně působil ve funkcích eléva činohry (1924 – 1936), sustentanta činohry (1936 – 1948) a nakonec inspicienta, asistenta režie a herce epizodních rolí (1948 – 1963).

Po celé své angažmá hrál malé roličky, nevelké a epizodní. Avšak jejich význam nepodceňoval, tvořil je s notnou dávkou svědomitosti a vnitřního zaujetí. Byly to divadelní postavy především rázu zemitého charakteru a zázemí, v nichž mohl Velebný uplatnit svojí robustnější postavu, kulatý obličej a smysl pro drobnokresbu. Nebylo ovšem zvláštnosti, že v jedné inscenaci sehrál naráz nebo postupně i pět postav.

Funkci asistenta režie zastával především v 50. letech u her „Jan Žižka“, „Kutnohorští havíři“, „Ljubov Jarová“, „Naši furianti“ a „Kolébka“. Jako asistent režie pracoval především pro své herecké kolegy, kteří se věnovali režii (Zdeněk Štěpánek, Jaroslav Průcha, Jiří Dohnal), nebo pro režiséra Antonína Dvořáka.

Z desítek jeho divadelních rolí si uveďme ty významnější: Kohout Končičíňan („Chantecler“), Votruba a Hejkal („Lucerna“), Všetečka („M. D. Rettigová“), Vrah („Macbeth“), Brutus („Caesar“), Call („Lištičky“), Koděra a Tomáš („Strakonický dudák“), Řešeto („Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec“), Muž („Radúz a Mahulena“), Jílek („Otec“), Abdulin („Revizor“), Komisař („Poprask na laguně“), Girard („Paní Bovaryová“), Hlídač („Oresteia“), Člověk, Kněz a Sýček („Ptáci“), Petr z Mladenovic a Biskup kostnický („Jan Hus“), Robot („R. U. R.“), Úřední pán („Bílá nemoc“), Dráb („Jánošík“, „Chodská nevěsta“), Jan Lhotský („Jan Žižka“), Závodčí četníků („Naši furianti“), Robert („Učeň“), Špeling („Film“), Krátkozraký pán („Divoká kachna“), Nemocný („Don Juan“), Měšťan („Jan Roháč“), Pruša („Krvavý soud“) apod.


17.8.1898
Nemošice u Pardubic, Rakousko-Uhersko
18.11.1973
Benešov, Československo
František Velebný csfd

V sanitceChléb a písněRočník 21Tři kamarádiHrdinové mlčíTeď zas myCech panen kutnohorskýchDěti na zakázkuBatalion


Aktualizace osobnostního profilu František Velebný: 3.12. 2023 14:59