Marie Veselá (1892 - 1969)


Marie Veselá se narodila 22. listopadu 1892 ve Vídni. V letech 1907 – 1914 studovala u G. Geiringera zpěv na Státní akademii hudby a dramatického umění ve Vídni. Vystudovala díky Rubinsteinovy prémie a Hoffmannova a Molitorova stipendia.

Díky svému jazykovému vybavení často hostovala v zahraničí (např. v letech 1925 – 1926 v berlínské Staatsoper). Hojně se věnovala též koncertní činnosti. Do Prahy už Veselá vstoupila jako zkušená zpěvačka pro tolik potřebný vysokodramatický soprán. Především za vedení Otakara Ostrčila se z ní stala umělkyně nejexponovanějších rolí v náročném repertoáru.

Disponovala dokonalou deklamací, tónovým rozsahem, intenzitou a průbojností hlasu, důstojností a vznešeností v hereckém projevu a též temperamentem. Těmito vlastnostmi mohla účinkovat hojně v dramaticky vypjatých rolích v českém a světovém repertoáru. Dokázala se uplatnil kromě ostrčilské éry i za vedení opery Václavem Talichem a v poválečných dobách. Pod vedením Talicha se přeškolila do altového oboru.

Ač v pozdějších dobách s přibývajícím věkem vytvářela hlavně malé a epizodní role, neztrácela v nich mnohostranné herecké a pěvecké schopnosti a psychologickou věrnost.


22.11.1892
Vídeň, Rakousko-Uhersko
20.2.1969
Praha, Československo
Marie Veselá csfd

Blednoucí romancePáter VojtěchPaní Katynka z Vaječného trhuPříběh jednoho dneDo panského stavuBílý rájChyťte ho!Dvojí životDěvče z horPoslední píseňNeděle československých filmových pracovníkůRoztržené foto


Aktualizace osobnostního profilu Marie Veselá: 12.3. 2024 23:04