Josef Sládek (1876 - 1950)


Josef Sládek byl na začátku 20 století známým zpěvákem a hercem v mnoha pražských kabaretech, bohužel dnes je neprávem jeho jméno zapomenuto. Narodil se 10. března 1876 v Chrudimi, jeho rodiče se jmenovali František a Františka Sládkovi, bohužel nevíme zda měl nějaké sourozence a z jakého prostředí pocházel.

Zpíval v Plzni, u venkovských společností, hostoval v Pištěkově Aréně, v divadle v Libni, v některých kabaretech byl i režisérem, v roce 1912 založil vlastní společnost, kterou nazval Veselá družina. Která zanikla, když v roce 1915 musel narukovat do 1. sv. války.

Často vystupoval se svou manželkou Barborou Michlovou - Sládkovou, kterou v roce 1905 pojal za manželku a s kterou měl syna Josefa a dceru Pavlínu. Nahrál velkou řádku gramofonových desek. I když je jeho pěvecká kariéra velmi bohatá, o jeho filmové kariéře se to říct nedá, Natočil sice okolo 40 filmů, poprvé v němém filmu z roku 1929, který se jmenoval Znáš onen malý domek u jezera?. Naposled jako host na tancovačce ve filmu Řeka čaruje (1945), ale ve všech jeho role nepřekročila epizodní rámec, v některých filmech spíše jen statoval. Často hrál různé němé role číšníků, vrchních, policistů a hostů v různých podnicích.

Ve filmu promluvil jen zřídka, např. Jindra, hraběnka Ostrovinová (1933), kde hrál hasiče, Diagnosa X (1933), kde hrál pomlouvajícího vrchního v kavárně. Po roce 1945 se s ním již filmoví diváci nesetkali. Dožil v soukromí, kde také ve Vinohradském bytě zemřel dne 17. května 1950, ve věku 74 let.


10.3.1876
Chrudim, Rakousko-Uhersko
17.5.1950
Praha, Československo
Josef Sládek csfd

Řeka čarujeTanečniceRyba na suchuVelká přehradaTurbinaKdyž Burian prášilOsmnáctiletáU svatého MatějeVeselá bídaBláhové děvčeIdeál septimyNeporažená armádaSvět kde se žebráHarmonikaHlídač č. 47Jarčin profesorLízin let do nebeSrdce na kolejíchVýdělečné ženyŠvanda dudákUlička v rájiBarbora řádíJedna z milionuStudentská mámaHudba srdcíDiagnosa XJindra, hraběnka OstrovínováU snědeného krámuAnton Špelec, ostrostřelecDěvčátko, neříkej ne!Kantor IdeálPísničkářSestra AngelikaSňatková kancelářTisíc za jednu nocZapadlí vlastenciObrácení Ferdyše PištorySkalní ševciBoží mlýnyZnáš onen malý domek u jezera?


Aktualizace osobnostního profilu Josef Sládek: 29.3. 2024 22:10