Frank Rose-Růžička (1896 - 1979)


František Růžička, který se proslavil pod jménem Frank Rose – Růžička, se narodil 12. ledna 1896 v Praze. Po skončení první světové války se svojí pílí a vytrvalostí vypracoval na jednoho z nejlepších českých šampiónských boxerů a rohovníků těžké váhy pod jménem Frank Rose. Účastnil se desítek boxerských klání, zápasů a exhibicí. Několikrát byl mistrem republiky v boxu.

Jeho legendární jméno mu záhy otevřelo cestu do vinohradských filmových ateliérů, později také do košířských, barrandovských, hostivařských a radlických. Po menší, dnes již neurčené úloze v detektivce ČARODĚJ (1918), se objevil v menších rolích člena Greemanovy (Joe Jenčík) bandy v dramatu SETŘELÉ PÍSMO (1920), Lexova (Lexa Jarošín) přítele v melodramatech IRČIN ROMÁNEK I. a II. (1921) a detektiva v situační crazy komedii CHYŤTE HO! (1924).

Z jeho chvilkové popularity těžil režisér Václav Binovec, když jej obsadil to titulní úlohy boxera Franka Rose v dnes již nedochovaném melodramatu ROMÁN BOXERA (1921), který popisuje cestu osiřelého Františka ke slavné boxerské dráze. Jistě stojí za zmínku, že scénář napsala představitelka hlavní dívčí úlohy Suzanne Marwille.

Po jedenáctileté přestávce, kdy jeho boxerská kariéra skončila, se upsal plně službám českého filmu v různých malých epizodkách (v roce 1937 hrál dokonce ve dvanácti snímcích). Představil se jako muž stojící na pokraji zákona (JÁNOŠÍK, ZE VŠECH JEDINÁ), voják (...A ŽIVOT JDE DÁL..., JÍZDNÍ HLÍDKA, PORUČÍK ALEXANDER RJEPKIN, ZBOROV), strážce zákona (TRHANI, PÁTER VOJTĚCH, SRDCE NA KOLEJÍCH, ROZVOD PANÍ EVY, ADVOKÁTKA VĚRA, PANENKA, PAKLÍČ, Z ČESKÝCH MLÝNŮ).


12.1.1896
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
8.1.1979
Praha, Československo
Frank Rose-Růžička csfd

Jan Roháč z DubéParohyPortášiSirénaRozina sebranecPaklíčVelká přehradaTěžký život dobrodruhaZ českých mlýnůVy neznáte Alberta?Dobře situovaný pánHvězda z poslední štaceU svatého MatějeJarka a VěraPanenkaSlečna matinkaZborovAdvokátka VěraBatalionBílá nemocHarmonikaJan VýravaPoručík Alexander RjepkinRozvod paní EvySrdce na kolejíchTři vejce do sklaZe všech jedináŠvanda dudákŽena pod křížemJízdní hlídkaNaše XI.Páter VojtěchTrhaniŠvadlenka...a život jde dál...JánošíkChyťte ho!Irčin románek I.Irčin románek II.Román boxeraČerní myslivciSetřelé písmoČaroděj


Aktualizace osobnostního profilu Frank Rose-Růžička: 3.4. 2024 20:17