A. V. Jarol-Jarolímek (1897 - 1951)


A. V. Jarol – Jarolímek se narodil jako Václav Arnošt Jarolímek 30. září 1897 v Praze na Vinohradech. Používal též pseudonym V. A. Jarol. Po vystudování se věnoval práci akademického malíře, ilustrátora, grafika a výtvarníka. Této činnosti se profesionálně věnoval po celý život, tehdy byl celkem známý, ale výrazněji se do dnešních dnů neproslavil.

Debutoval jako přítel dědice statku Motyčína JUC. Jana Křišťana (Jožka Schneider) Viktor v komedii J. A. (Jan Arnold) Palouše ŠESTNÁCTILETÁ (1918), jež je ale nedochovaná. Kromě Jožky Schneidera a A. V. Jarola – Jarolímka se ve filmu objevil i Gabriel Hart, Jiří Nedošinský, Milada Haunerová, František Beranský, Marie Karpfingerová, Inez Čeledová a Anna Hýblová.

Ihned Jarolímek pokračoval mladíkem v melodramatu PRINCEZNA Z CHALUPY (1918), opět režiséra J. A. Palouše. Tento film se natáčel také z části na a v kupoli České banky na Václavském náměstí. A kromě některých již zmíněných herců se na tomto dnes již ztraceném filmu podílel například Josef Rozsíval, Antonie Nedošinská, Rudolf Jílovský, Čeněk Fencl, Maja Adamcová, I. F. Kubišta, Emilie Boková i Josef Šváb – Malostranský.

Do roku 1918 jsou zařazeny ještě dva snímky. V jednom z nich (opět ztracený) byl mužem v Seidlově melodramatu V MĚSÍCI LÁSKY (1918). Kromě několika fotografií a pár jmen z hereckého obsazení (Inez Čeledová, Robert Zdráhal, Ferry Seidl či Milada Haunerová), režiséra, výrobní a distribuční firmy a též kameramana (Josef Brabec) se filmové materiály i údaje o obsahu nedochovaly.


30.9.1897
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
15.1.1951
Praha, Československo
A. V. Jarol-Jarolímek csfd

Děvče z PodskalíPro hubičku do AfrikyPrincezna z chalupyV měsíci láskyČertiskoŠestnáctiletá


Aktualizace osobnostního profilu A. V. Jarol-Jarolímek: 16.12. 2023 11:29