Josef Zora (1894 - 1971)   † 77 let


Josef Zora se narodil 17. srpna 1894 v Modřanech u Prahy jako Josef Tanciburek. Vystudoval a stal se učitelem. Během zaměstnání ještě studoval varhany na Státní konzervatoři a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy.

Jistě nejvýraznější událostí byla jeho režie a příprava masové divadelní scény s několika tisíci statisty na 1. dělnické spartakiádě v Praze na Maninách (1921), která symbolizovala vítězství revoluce a její sepětí s lidem a kde stvořil velkou úlohu Vůdce revoluce. Dále nacházel Zora obživu inzertními akvizicemi pro odborné technické časopisy. Začátkem 20. let poprvé vstoupil i do českého filmu.

V letech 1920 – 1923 stvořil několik menších i větších rolí v němých filmech ČERVENÁ KARKULKA (otec Karkulky), ZELENÝ AUTOMOBIL (člen bandy), LÁSKA SLEČNY VĚRY (profesor chemie), VENOUŠEK A STÁZIČKA (otec Venouška), PRODANÁ NEVĚSTA (principál) a taktéž i ÚNOS BANKÉŘE FUXE (strážník). Ve dvou filmech hrál muže (KORYATOVIČ a KOMPTOIRISTKA).

Po osmi letech se ještě v letech 1931 až 1932 a 1936 – 1938 objevil v několika epizodkách psychiatra (DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK), záložníka (MILÁČEK PLUKU), dvorního lékaře (LELÍČEK VE SLUŽBÁCH SHERLOCKA HELMESE), kulového krále (NAČERADEC, KRÁL KIBICŮ), bolševického komisaře (JÍZDNÍ HLÍDKA), detektiva Lecocqa (TŘI VEJCE DO SKLA), hudebníka Zimáka (LUCERNA), nápovědy Chudoby (SLÁVKO, NEDEJ SE!) a sám sebe – zvukaře (DUCHÁČEK TO ZAŘÍDÍ a dokumenty JAK SE DĚLÁ FILM, TOVÁRNA NA ILUZE).


17.8.1894
Modřany u Prahy, Čechy, Rakousko-Uhersko
2.11.1971
Praha, Československo
Josef Zora csfd

Český koncertDům na OřechovcePoslušně hlásímRobinsonkaNechte to na mněPsohlavciTajemství krvePastZoceleníPytlákova schovanka aneb Šlechetný milionářPětistovkaJarní píseňBrigita řádíFamilienanschlußDva týdny štěstíŠtěstí pro dvaDěvče z předměstí anebo Všecko příjde najevoEva tropí hloupostiHumoreskaOsmnáctiletáU pokladny stál...V pokušeníVeselá bídaVěra LukášováAndula vyhrálaBílá vránaCech panen kutnohorskýchDucháček to zařídíHolka nebo kluk?Jarka a VěraKrok do tmyLucernaNeporažená armádaPanenkaPán a sluhaSlečna matinkaSvatební cestaSvět kde se žebráVčera neděle bylaAdvokátka VěraArmádní dvojčataBatalionDěvčátko z venkovaDůvod k rozvoduDůvod k rozvodu (německá verze)Falešná kočičkaHarmonikaJarčin profesorKarel Hynek MáchaLidé na křeMatčina zpověďMravnost nade všePanenstvíTři vejce do sklaVyděračŽena pod křížemDěti velké láskyKomediantská princeznaRozkošný příběh


Aktualizace osobnostního profilu Josef Zora: 25.4. 2024 16:41