Wolfgang Zilzer (1901 - 1991)


Wolfgang Zilzer byl německo-americký divadelní a filmový herec, často vystupující pod pseudonymem Paul Andor. Zilzer se narodil německo-židovskému emigrantovi Maxi Zilzerovi, který byl zaměstnán v místním divadle. Zilzerova matka zemřela brzy po jeho narození a jeho otec se s ním v roce 1905 vrátil do Německa.

Při žádosti o vízum na americkém velvyslanectví si uvědomil, že již má americké občanství. Po emigraci začal spolupracovat s Ernstem Lubitschem na několika protinacistických filmech, přičemž používal pseudonymy, aby ochránil svého otce, který stále žil v Berlíně. Zahrál si i ve dvou českých filmech, a to Dcery Eviny (1928) a Takový je život (1929). S účinkováním ve filmech od roku 1915 do roku 1986 měl Zilzer jednu z nejdelších kariér v historii kinematografie.

Co se týče jeho divadelní kariéry, tak Internetová databáze Broadway Database uvádí jediný záznam o Wolfgangu Zilzerovi, a to ve hře „The Barber Had Two Sons“ z roku 1943.

Zilzer se oženil s německo-židovskou herečkou Lotte Palfi Andor (28. července 1903). Oba se objevili ve filmu Casablanca z roku 1942. Po druhé světové válce vystupoval Zilzer na divadelních prknech ve Spojených státech a v Německu.


20.1.1901
Cincinnati, Ohio, USA
26.1.1991
Berlín, Berlin, Německo
Wolfgang Zilzer csfd

FDR: A One Man ShowNemocný láskouUnion CityDeník Anny FrankovéMister BuddwingDer Chef wünscht keine ZeugenAchzig im SchattenGlück zu kleinen Preisen90 Minuten nach MitternachtSinging in the DarkZločin stoletíWomen in the NightCarnegie HallCounter-AttackHotel BerlinWeek-End at the WaldorfEnemy of WomenIn Our TimeThey Live in FearAppointment in BerlinAssignment in BrittanyBomber's MoonHitler's MadmanMargin for ErrorNa titulní stránceParis After DarkThe Strange Death of Adolf HitlerThey Came to Blow Up AmericaZa vycházejícím sluncemBerlin CorrespondentBýt či nebýtCasablancaInvisible AgentJoan of OzarkThe Lady Has PlansAll Through the NightShining VictoryTak končí naše nocUndergroundWorld PremiereA Dispatch from Reuter'sDr. Ehrlich's Magic BulletEscapeFour SonsTři tváře západuConfessions of a Nazi SpyEspionage AgentEverything Happens at NightHitler - Beast of BerlinHotel ImperialNinočkaTelevizní špiónCrime RingI'll Give a MillionOsmá žena ModrovousovaEver in My HeartRazzia in St. PauliStrafsache von GeldernAlpinistaAschermittwoch


Aktualizace osobnostního profilu Wolfgang Zilzer: 30.3. 2024 10:46