Antonín Streit (1908 - 1994)


Antonín Streit se narodil 25. února 1908 v Jungmannově ulici ve Šlapanicích u Brna. Jeho tatínek měl dřevařskou dílnu a i mladý Antonín se měl stát truhlářem. Velmi ale miloval zpěv a divadlo. Jednou jel za kamarádem do Prahy a již zde zůstal. Začal navštěvovat dramatickou školu Karla Želenského (1926 až 1928) a studoval zpěv u profesorky Kurzové – Peršlové.

Antonín Streit byl díky svému milému a uhlazenému zjevu nejčastěji obsazován do úloh salonních milovníků a mladých hrdinů. K vytvoření role mu nejlépe sloužila gesta, mužné postavení těla a zejména znělý, zvláštně zabarvený hlas a výslovnost. Nejlepší herecký vývoj však prožil u Vlasty Buriana, kdy byl však omezován přihráváním extempore pro Vlastu Buriana. Ztvárňoval zde rozličné úlohy v českém i světovém dramatickém repertoáru a v okrajových fraškách (například mladý milovník ve veseloherní frašce „Prodaný dědeček“ a děda Bláha v „Paličově dceři“ Josefa Kajetána Tyla).

K filmu ho přivedl kolega z Burianova divadla Čeněk Šlégl. V jím režírovaných komediích si Streit zahrál menší úlohy nadporučíka v kasárnách v komedii ARMÁDNÍ DVOJČATA (1937) s populární dvojicí Jindřich Plachta – Ladislav Pešek, kterou Šlégl spolurežíroval s Jiřím Slavíčkem, o rok později hosta ve vinárně v zamotané komedii DĚTI NA ZAKÁZKU (1938) a další rok úředníka v pojišťovně v dramatickém filmu TEĎ ZAS MY (1939) s Ladislavem Hemmerem, Jaroslavem Marvanem a Jiřinou Štěpničkovou v titulních úlohách.

Své největší herecké šance mu však poskytl samotný zaměstnavatel Vlasta Burian, jenž mu u režisérů zajistil velké a titulní úlohy. Nejdříve to byl primář MUDr. Leon Marek, který se v rašelinových lázních vydává za svého podřízeného, nemocničního ošetřovatele Krištofa Rozrucha (Vlasta Burian) v Lamačově poslední české komedii U POKLADNY STÁL... (1939).


25.2.1908
Šlapanice, Morava, Rakousko-Uhersko
20.1.1994
Šlapanice, Brno-venkov, Jihomoravský kraj, Česko
Antonín Streit csfd

Zlaté dnoTeď zas myU pokladny stál...Ulice zpíváVenoušek a StázičkaDěti na zakázkuArmádní dvojčata


Aktualizace osobnostního profilu Antonín Streit: 3.11. 2023 05:42