Jan Kříženecký (1868 - 1921)   † 52 let


Průkopník a zakladatel filmu v Čechách a v celém Rakousku – Uhersku: to byl Jan Kříženecký. Narodil se 20. března 1868 v Praze. Odmaturoval na Českém reálném gymnáziu na Novém městě v Ječné ulici (1889). Nedostudoval architekturu a techniku ČVUT a stal se revidentem stavebního úřadu města Prahy (1897).

Tyto jeho fotografie byly Muzeem hlavního města Prahy roku 1979 samostatně vystaveny, a výstava byla pro veliký zájem publika několikrát prodloužena. V prosinci roku 1896 měl s ostatními Pražany možnost spatřit v hotelu U saského dvora v Hybeňské ulici „pohyblivé obrázky“ bratří Lumièrů – a ty ho docela uchvátily. V květnu 1898 si koupil od Lumièrů kinematografický přístroj a získal i několik kotoučků neexponovaného filmu. Se spolužákem z reálky J. F. Pokorným založil první českou filmovou výrobnu.

Vůbec mu nevadilo, že musel filmy zpracovávat ve vaně a sušit je v průvanu. 19. června 1898 na Výstavě architektury a inženýrství v Praze poprvé předvedl s velkým úspěchem své první filmy, většinou výjevy z pražského života a aktuality z výstaviště (VÝJEZD PARNÍ STŘÍKAČKY K OHNI, VÝJEV Z LÁZNÍ ŽOFÍNSKÝCH, PRŮVOD SOKOLSTVA, PÁTÝ VŠESOKOLSKÝ SLET, ÚTOK PRAŽSKÉHO DĚLOSTŘELECTVA, RYCHLOVLAK DO PODBABÍ, PRŮVOD KRÁLOVNIČEK či CYKLISTÉ), které na výstavě promítal v dřevěné boudě, nazvané Český kinematograf.

Kříženecký ještě roku 1898 natočil tři krátké hrané filmy, které jsou vůbec prvními hranými českými filmy (DOSTAVENÍČKO VE MLÝNICI, SMÍCH A PLÁČ a VYSTAVNÍ PÁRKAŘ A LEPIČ PLAKÁTŮ). V těchto filmech hrál hlavní roli (a mnohdy i jedinou) populární písničkář a komik Josef Šváb – Malostranský (1860 – 1932). Ten je dnes považován za prvního českého filmového herce.


20.3.1868
Praha, Rakousko-Uhersko
9.2.1921
Praha, Československo
Jan Kříženecký csfd

Jarní sen starého mládencePomník Františka Palackého před dokončenímOslava uspořádaná na počest 550letého c. k. privilegovaného sboru městských ostrostřelců v PrazeJubilejní hold městských sborů pražskýchJubilejní výstava Obchodní a živnostenské komory roku 1908 v PrazeJízda Prahou otevřenou tramvajíKočárová dopravaPrvní den jarních dostihů pražskýchSlavnost otevření nového Čechova mostuSlavnostní zahájení Jubilejní výstavy obchodní a živnostenské komorySlet sokolstva v ProstějověSvěcení základního kamene jubilejního kostela sv. Antonína v Praze VII.Zahájení výstavy za účasti pražského starostyPrůvod sokolstvaPátý všesokolský sletIV. všesokolský slet v PrazeSlavnostní vysvěcení mostu císaře Františka I.Alarm staroměstských hasičůCvičení kužely Sokolů malostranskýchCyklistéDefilování vojska o Božím těle na Královských HradčanechHanácké banderiumPolední výstřel na Mariánských hradbáchPřenesení kolébky Františka Palackého z Hodslavic na VýstavištěSlavnost zakládání pomníku Františka PalackéhoStaroměstští hasičiSvatojanská pouť v českoslovanské vesniciVoltýžování jízdního odboru Sokola pražskéhoVýjezd parní stříkačky k ohniŽofínská plovárnaSatanova jízda po železniciTo nejlepší čísloDostaveníčko ve mlýniciSmích a pláčVýstavní párkař a lepič plakátů


Aktualizace osobnostního profilu Jan Kříženecký: 26.4. 2024 14:23