Ferdinand Gýra (1861 - 1933)   † 72 let


Ferdinand Gýra se narodil do rodiny Jana Gýry (uváděn i Jan Jíra), který sloužil u barona Lindheima, později byl pouze kancelářským sluhou, maminka se jmenovala Eva Laštovková. Ferdinand měl ještě dvě mladší sestry, Sofii a Marii.

V roce 1898 totiž hrál společně s Josefem Švábem-Malostranským a se svou sestrou Marií (1868–1947) ve dvou prvních filmech, které na našem území natočil Jan Kříženecký. První film se jmenoval Výstavní párkař a lepič plakátů a Gýra v něm hrál lepiče plakátů, který omylem vyleje lepidlo do nádoby, kde má párkař své párky. Druhým filmem, ve kterém hrál muže s pometlem, se jmenoval Dostaveníčko ve mlýnici, kdy jeho nevěrná manželka (Marie Kříženecká) má schůzku se starým záletníkem a manžel s pometlem v ruce ztrestá záletníka.

Tímto skončila i nenápadná filmová kariéra Ferdinanda Gýry, ačkoliv jeho herecký kolega Josef Šváb-Malostranský se stal vyhledávaným hercem v němém filmu a velmi populární pražskou figurkou, tak Ferdinand Gýra postupně upadl v zapomnění. Po celý život byl redaktorem a zůstal až do své smrti svobodný a bezdětný.

Ferdinand Gýra nakonec přežil svého někdejšího hereckého kolegu Josefa Švába-Malostranského o pouhých 8 měsíců. Zemřel totiž v roce 1933 ve věku 72 let, dožil se vlastně stejného věku jako Šváb-Malostranský.


18.3.1861
Praha, Rakouské císařství
15.6.1933
Praha, Československo
Ferdinand Gýra csfd

Dostaveníčko ve mlýniciVýstavní párkař a lepič plakátů


Aktualizace osobnostního profilu Ferdinand Gýra: 19.4. 2024 16:39