Marie Holanová 137 let


Marie Holanová byla nejenom filmová herečka, ale také divadelní herečka, zpěvačka a později i kostymérka. Ačkoliv její jméno je dnes již pozapomenuto, zanechala nám tu po sobě mnoho rolí, a tak stojí zato, si o jejím životě něco přečíst.

O její divadelní kariéře však není mnoho informací. Víme, že hrála u několika venkovských společností a po vzniku republiky se vrátila do Prahy, kde vystupovala pod jmény Mája či Máňa Holanová v kabaretech vedených Josefem Wattnerem. Zpívala v jeho Babyloně, v kabaretu De Paris a v kabaretu Montparnass. Diváci jí mohli slyšet zpívat jak kuplety, tak také koncertní písně, a dokonce i árie z operet a oper.

Po roce 1927 se však již na divadelních a kabaretních prknech neobjevila. V té době měla působit jako kostymérka u našeho filmu. Z jejího osobního života je známo, že v roce 1906, se jako 19letá provdala za Aloise Růžičku, ale manželství bylo v roce 1932 rozvedeno.

Do české kinematografie vstoupila velmi nenápadně, když v roce 1922 natočila film Dejte se omladit, kde hrála Apolenu Nedočkavou, která po požití elixíru mládí omládne na 13letou dívenku.


13.2.1887
Praha, Rakousko-Uhersko
Marie Holanová csfd

TanečniceNoční motýlSrdce v celofánuBoží mlýnyCo se šeptáZborovAdvokátka VěraBílá nemocDěvče za výklademDůvod k rozvoduPanenstvíBarbora řádíJedna z milionuHudba srdcíRozpustilá nocV cizím revíruV cizím revíru (rakouská verze)Z bláta do loužeDiagnosa XPerníková chaloupkaRevizorZe světa lesních samotPepina RejholcováPrávo na hříchPísničkářPřed maturitouSestra AngelikaZapadlí vlastenciŠenkýřka „U divoké krásy“Karel Havlíček BorovskýPoslední bohémPsohlavciDejte se omladit


Aktualizace osobnostního profilu Marie Holanová: 18.11. 2023 06:26