Marie Zeffiová (1882 - 1933)


Marie Zeffiová se narodila 14. srpna 1882 zřejmě v Praze. Používala též umělecká jména jako Marie Heřmanová, Mařenka Zeffiová, Mařenka Heřmanová, Marie Heřmanová – Zeffi atd. Bohužel nevíme nic o jejím původu, vzdělání a soukromí. Dokonce neznáme ani její rodné jméno.

Začínala jako koloraturní zpěvačka. Ale po provdání za Josefa Zefi – Heřmana vystupovala především už s ním. Díky tomu si získala oblibu mimo jiné i na scénách Orfeum na Vinohradech (1897), Schoebel, Varieté v Celetné ulici, U Lhotků (1912), Dvorní pivovar, Hvězda, Typografická beseda, U Medvídků, u ředitele Cihláře, Kabaret Lucerna a další.

S největší pravděpodobností skončila během první světové války i umělecká kariéra Marie Zeffiové (stejně jako u manžela) a věnovala se již jen rodinnému obchodu (manželův mandl, papírnictví, a nakladatelství). Na divadelní či zpěvná pódia se už natrvalo umělkyně nevrátila (pouze příležitostně při určitých významných dnech) a dožila s manželem v ústraní.

Zajímavé je, že ač Marie Zeffiová zpívala různé oblíbené šlágry a písně, její manžel poté zpíval parodie na tyto tituly (např. „Jsem povahy zamilované“). Vždy však zůstávala upozaděná za svým chotěm, který byl ve své době nejpopulárnějším pražským komikem a zpěvákem, kdy byl nazýván za mistra převleků, představoval různé pražské figurky, jež vynikaly jeho precizním projevem, bystrým postřehem, břitkým jazykem a výraznou mimikou.


14.8.1882
Praha, Rakousko-Uhersko
7.12.1933
Praha, Československo
Marie Zeffiová csfd

Blednoucí romanceSkalní ševciPříběh jednoho dneDěvče z hor


Aktualizace osobnostního profilu Marie Zeffiová: 5.4. 2024 07:51