Marie Černá (1906 - 1936)


Marie Černá se narodila 21. září 1906 v Novém Rychnově u Jihlavy. O jejím životě, kariéře a soukromí bohužel však mnoho nevíme. Marie Černá se tak řadí k houfu málo známým a záhadným českým hercům, ale také zároveň k tehdejším hereckým hvězdám němého období.

Jako osmnáctiletá se přihlásila na inzerát na roli do tohoto snímku. Režisérka Zet Molas ji angažovala za honorář 7 000,– Kč. Během natáčení bydlela herečka u režisérky, ale nakonec ji však režisérka honorář nevyplatila. Celý spor skončil soudní dohrou. Režisérka Molas se hájila, že Černá byla jako herečka neschopná, údajně se zachovala nevděčně za darované oblečení, stravu a permanentku do městských lázní v Koruně.

Musela být nahrazena náhradnicí, dvanáct scén muselo být přetočeno, což ztížilo distribuční plány společnosti Jupiterfilm a Černá měla u Molas pracovat jako služka za 200,– Kč. Celý spor, který byl bedlivě sledován tiskem, nakonec skončil smírem a Černá se, již s většími zkušenostmi, opět pustila do filmování. Okamžitě si ji „zmocnil" režisér Václav Kubásek, který režíroval sedm jejích filmů z jedenácti.

Záhy se stala oblíbenou představitelkou mladých naivních dívek a hlavních hrdinek. Již v následujícím roce se představila ve čtyřech postavách panské v Kubáskově melodramatu JINDRA, HRABĚNKA OSTROVÍNOVÁ (1924), neteře hospodyně Bábinky (Betty Kysilková) Jitřenky v dramatu DVOJÍ ŽIVOT (1924) Václava Kubáska, Vitoušově (František Havel) dcery Rozárky v dalším Kubáskově dramatu DĚVČE Z HOR (1924) a milenky v Lamačově crazy komedii CHYŤTE HO! (1924), která byla natočena po vzoru amerických grotesek.


21.9.1906
Nový Rychnov u Jihlavy, Čechy, Rakousko-Uhersko
28.1.1936
Praha, Československo
Marie Černá csfd

Horské volání S. O. S.Z českých mlýnůDěvče z tabákové továrnyJedenácté přikázáníOkovyChyťte ho!Dvojí životDěvče z horJindra, hraběnka OstrovínováNemodlenecZávěť podivínova


Aktualizace osobnostního profilu Marie Černá: 21.12. 2023 10:19