Emanuel Brožík (1887 - 1936)


Emanuel Brožík se narodil 10. srpna 1887 ve Zvánovicích u Říčan. Vystudoval karlínskou reálku a hudebnímu oboru se vzdělával u Ondřeje Horníka (1905 – 1907). Následně se Brožík stal hercem zpěvoherního souboru Divadla na Vinohradech (1908 – 1919).

Jako dramaturg se na této scéně snažil uvádět především původní novinky českých autorů („Z onoho světa“, „Výlet pana Broučka do republiky“, „Táta Dlouhán“, „Slečna z ministerstva“, „Vinohradští bohémové“ nebo „Příboj lásky“). Neopomněl uvádět též starší díla („Polská krev“, „Čardášová princezna“, „Vinobraní“, „Veselá vdova“, „Bajadéra“ a další).

Kromě hraní a divadelní dramaturgie se uplatnil taktéž jako operetní skladatel a libretista. Je autorem několika operet nebo aspoň jevištně upravil či přeložil starší díla jiných autorů („Perly panny Serafínky“, „Tulák“, „Táta Dlouhán“, „Polly“, „Žena jeho snů“, „Paganini“, „Děvče z předměstí aneb Všechny vyjde najevo“, „Slovácká princezna“, „Cirkusová princezna“ atd.).

Upravoval i hry J. K. Tyla. Jeho operety byly četně uváděny i po roce 1945 až do dnešních dnů na různých oblastních scénách (často Plzeň, Opava, České Budějovice, Brno, Olomouc, Teplice, Jihlava, Ostrava, Český Těšín, Pardubice, Karlín, Kolín a nebo Ústí nad Labem i Nusle). Některé jím otextované písně zazněly po roce 1945 v některých filmech.


10.8.1887
Zvánovice u Říčan, Čechy, Rakousko-Uhersko
28.12.1936
Praha, Československo
Emanuel Brožík csfd

Perly panny SerafinkyKomediantská princeznaAničko, vrať se!Hrdina jedné nociTři kroky od tělaZ bláta do loužeDobrý voják ŠvejkÚnos bankéře Fuxe


Aktualizace osobnostního profilu Emanuel Brožík: 3.4. 2024 20:18