Alfred Baštýř (1865 - 1942)


Alfred Baštýř se narodil 1. května 1865 v Kardašově Řečici (některé prameny však chybně uvádějí datum narození už na Nový rok 1865). Již od mládí se Baštýř zajímal o umění a poté i o film. V roce 1887 zdárně vystudoval (s titulem MUDr.), stal se zubařem a řadu let se tomuto oboru věnoval.

Baštýř roku 1921 založil produkční a distribuční filmovou společnost Kalosfilm (květen 1921 – prosinec 1926), která vyrobila například snímky OTRÁVENÉ SVĚTLO (1921) a BÍLÝ RÁJ (1924). V období vážné krize české kinematografie roku 1926 společnost musel zastavit svoji činnost.

Jako filmový nadšenec se začal v epizodních rolích objevovat od roku 1921 v němých snímcích. Nikdy nevytvořil žádnou větší, natož hlavní, roli. Zahrál si starého rybáře (PŘÍCHOZÍ Z TEMNOT), policejního prezidenta (OTRÁVENÉ SVĚTLO), rozhodčího na závodech (O VELKOU CENU), Zoltanova (herec Otto Zahrádka) věrného pobočníka (KORYATOVIČ), obětavého lékaře (DRVOŠTĚP) a předsedu zábavního spolku (ŘINA).

Epizodní postavy ztělesnil také ve více jak třiceti zvukových snímcích. Většinou Baštýř ztvárňoval rozličné intelektuály, šlechtice či bohaté továrníky. Často ho obsazoval jeho přítel režisér Karel Lamač. Byl tak známým představitelem epizodek, že si ho francouzský režisér Julien Duvivier vybral do francouzského koprodukčního snímku GOLEM (1936), který byl natáčený v luxusních barrandovských ateliérech.


1.5.1865
Kardašova Řečice, Rakouské císařství
21.8.1942
Terezín (ghetto), Protektorát Čechy a Morava
Alfred Baštýř csfd

PanenkaSlečna matinkaAdvokátka VěraBatalionDůvod k rozvoduJan VýravaKarel Hynek MáchaLáska a lidéSvět patří námGolemKomediantská princeznaPáter VojtěchRozkošný příběhSextánkaTři muži ve sněhuUličniceVelbloud uchem jehlyJánošíkPrvní políbeníStudentská mámaVdavky Nanynky KulichovyNa růžích ustlánoPolská krevPoslední mužS vyloučením veřejnostiFunebrákPepina RejholcováTisíc za jednu nocKarel Havlíček BorovskýOn a jeho sestraTo neznáte HadimrškuTo neznáte Hadimršku (německá verze)ŘinaDrvoštěpKoryatovičLikérová princezničkaO velkou cenuOtrávené světloPříchozí z temnot


Aktualizace osobnostního profilu Alfred Baštýř: 22.3. 2024 16:05