Julie Delpy 54 let


Julie Delpy se narodila 21. 12. 1969 do umělecké rodiny: její rodiče Marie Piller a Albert Delpy byli herci. První profesionální zkušenosti získávala po jejich boku v divadle. Ve filmu debutovala jako čtrnáctiletá, v kriminálním dramatu Jeana-Luca Godarda Detektiv (1985). Klasik francouzské nové vlny je ovšem jen jedním z řady významných režisérů, se kterými Delpy během své herecké kariéry spolupracovala.

Se španělským režisérem Carlosem Saurou natočila Temnou noc (1988), s režisérkou polského původu Agnieszkou Holland drama Evropa, Evropa (1989) a s německým režisérem Volkerem Schlöndorffem psychologické drama podle románu Maxe Frische Homo Faber (1991). Mezi její další významné role patří přehlíživá Dominique z prostředního dílu trilogie Krzysztofa Kieślowského Tři barvy: Bílá (1994). Od roku 1993 se Delpy začala objevovat v amerických filmech. Zahrála si sice Constance v nové verzi Tří mušketýrů v režii Stephena Hereka z roku 1993 a hrdinku hororu Americký vlkodlak v Paříži (1997, režie Anthony Waller), navázala však především těsný kontakt s americkou nezávislou scénou.

Ztvárnila titulní roli ve snímku Rogera Avaryho Zabít Zoe (1994) a v roce 1994 se objevila po boku Ethana Hawkea v hlavní roli romantické komedie Richarda Linklatera Před úsvitem, která jí vynesla spolu s Hawkem a Linklaterem nominaci na Independent Spirit Award za scénář. Roli sympatické Celine si zopakovala o devět let později v pokračování nazvaném Před soumrakem, za jehož scénář byla spolu s Hawkem, Linklaterem a autorkou námětu Kim Krizan v roce 2005 nominovaná na Oscara. Linklater herečku obsadil i do svého rotoskopického experimentu Sním či bdím? (2001). Zahrála si menší roli i v tragikomedii Jima Jarmusche Zlomené květiny (2005) nebo ve snímku Lasseho Hallströma Skandál (2006).

V roce 2001 získala Delpy k francouzskému i americké občanství. Absolvovala letní režisérský kurz na Newyorské univerzitě a v roce 1995 režírovala krátkometrážní komedii Blah Blah Blah, která se dočkala uvedení na mezinárodním festivalu nezávislé tvorby Sundance. V roce 2002 natočila celovečerní autorský debut, improvizační experiment realizovaný na videokameru během čtyřiadvaceti hodin Looking for Jimmy.


21.12.1969
Paříž, Île de France, Francie
Julie Delpy csfd

The LessonMoje ZoeBurning ShadowNová šanceWiener-DogAvengers: Age of UltronLoloPřed půlnocí2 dny v New YorkuLe SkylabČachtická paní2 dny v PařížiTo, co dýchámProvinilá srdceSkandálZlomené květinyZáhada Lucy KeyesFrankensteinPřed soumrakemLooking for JimmyVilla des rosesBeginner's LuckMacArthur ParkSním či bdím?Tajemství sexuSandPosedlost Ayn RandovéTrue LoveVždyť já jsem roztleskávačkaJak se neztratit v L.A.The TreatZločin a trestAmerický vlkodlak v PařížiThe Thousand Wonders of the UniverseTykho MoonPřed úsvitemSunny Side UpTři barvy: BíláTři barvy: ČervenáMladší a mladšíTři barvy: ModráTři mušketýřiZabít ZoeWarszawa. Année 5703Homo FaberEvropa, EvropaTemná nocL'autre nuitKrál LearLa Passion BéatriceZlá krevDetektivL'amour ou presqueGuerres civiles en FranceS nervama v koncíchPohotovost


Aktualizace osobnostního profilu Julie Delpy: 3.4. 2024 22:26