Olaf Fjord (1897 - 1945)


Olaf Fjord, vlastním jménem Emilián Maxmilián Pouch, se narodil 3. srpna 1897 v Grazu v Rakousku. Když mu byly tři roky, přestěhoval se se svými rodiči do Bosny a Hercegoviny, kde vyrůstal v benediktýnském klášteře. Během 1. světové války se usadil ve Vídni a dokončil obchodní učební obor. V zimě roku 1917 pak přišel v jeho životě zlom, protože ho do filmu objevil dánský režisér Einar Zangenberg.

Olaf Fjord také produkoval v nacistickém Německu, kde jeho pokus o zfilmování románu GÖSTA BERLING selhal v roce 1938. V lednu 1939 pak emigroval do USA, kde žil nějaký čas. Před koncem 2. světové války se vrátil zpět do Vídně, kde 19.dubna 1945 zemřel.


3.8.1897
Štýrský Hradec, Rakousko-Uhersko
19.4.1945
Vídeň, Rakousko, Německo
Olaf Fjord csfd

Alles um eine FrauKavaliere vom Kurfürstendamm1914, die letzten Tage vor dem WeltbrandKennst Du das LandTarakanovaDas Geständnis der DreiDžungle velkoměstaErotikonIndizienbeweisKamarádské manželstvíLe DésirMon coeur au ralentiLa Madone des sleepingsIch hatt' einen KameradenWir armen kleinen MädchenDer Mann, der sich verkauftEin LebenskünstlerFrauen, die nicht lieben dürfenDer Mann um MitternachtDer gestohlene ProfessorDie schönste Frau der WeltZwei MenschenEines Vaters SöhneDer Lumpensammler von ParisLudwig II.Monna VannaNapoleon in SchönbrunnDer Herzog von ReichstadtEnoptria - Der Kampf um die SonneŽivotní styl první republikyDer Graf von ImolaDie PendeluhrPaulchen, das MillionenbabyDobrodružství poručíka Glahna


Aktualizace osobnostního profilu Olaf Fjord: 25.3. 2024 09:02