Margaret Dumont (1882 - 1965)


Americkou komediální herečku Margaret Dumont proslavily především role v sedmi filmech bratří Marxů. Nejčastěji hrála bohatou vdovu z vyšší společnosti, kterou chce svými dvojsmyslnými lichotkami získat lstivý muž v podání Groucha Marxe. Ten ji často nazýval pátým bratrem Marxem.

„Pracovat s bratry Marxovými byla zábava. Tuto zkušenost bych neprodala ani za milion dolarů. Ale znovu bych do toho už nešla. Natáčení s nimi bylo opravdu náročné.“

Koncem třicátých let začíná éra zvukového filmu. Marxovi mohli konečně ukázat svůj talent celému světu. Přesvědčili Margaret, která už za sebou měla několik zkušeností z němého filmu, aby se s nimi účastnila natáčení jejich velkých divadelních hitů u filmové společnosti Paramount. Hrála v obou adaptacích her - KOKOSOVÉ OŘECHY (1929) a ANIMAL CRACKERS (1930). V dalších dvou snímcích bratří Marxů, které už nebyly přepisem žádného předchozího díla, se neobjevila. Groucho ji ale na scéně postrádal natolik, že ji požádal o další filmovou spolupráci.

Gloria Teasdale: „Můj manžel zemřel. Byla jsem s ním až do úplného konce.“Rufus T. Firefly: „Tak to se nedivím, proč zemřel.“ Gloria Teasdale: „Držela jsem ho v náručí a líbala ho.“Rufus T. Firefly: „Takže vražda. Vezmete si mě? Kolik jste zdědila peněz? Odpovězte nejprve na druhou otázku.“ (Kachní polévka)


20.10.1882
Brooklyn, New York City, New York, USA
6.3.1965
Hollywood, Los Angeles, California, USA
Margaret Dumont csfd

Dolarová manželstvíZotz!Auntie MameShake, Rattle & Rock!Stop, You're Killing MeThree for Bedroom CLittle GiantSusie Steps OutDiamond HorseshoeSunset in El DoradoThe Horn Blows at MidnightBathing BeautySeven Days AshoreUp in ArmsTaneční mistřiBorn to SingHistorky z metropoleRhythm ParadeSing Your Worries AwayFor Beauty's SakeNever Give a Sucker an Even BreakObchodní důmThe WomenV cirkuseDramatic SchoolHigh FlyersKobylkářiThe Life of the PartyWise GirlYouth on ParoleAnything GoesSong and Dance ManAfter Office HoursNoc v opeřeOrchids to YouRecklessRendezvousFifteen WivesGridiron FlashKentucky KernelsWe're Rich AgainKachní polévkaGirl CrazyUnion DepotThe Girl HabitLovci divoké zvěřeKokosové ořechyNepřátelé ženA Tale of Two CitiesThe Donna Reed ShowStudio 57My Friend IrmaThe Stu Erwin ShowOn Your Marx, Get Set, Go!Remarks on Marx: A Night at the OperaHidden Hollywood II: More Treasures from the 20th Century Fox VaultsBrother, Can You Spare a Dime?About FaceGypsy Sweetheart


Aktualizace osobnostního profilu Margaret Dumont: 11.10. 2023 20:43