Gustav Hrdlička (1908 - 1969)


Umělecký maskér Gustav (Augustin) Hrdlička se narodil 27. července 1908 v Praze do vlásenkářské rodiny Augustina Hrdličky. Odešel na obchodní školu, ale raději odešel zpět k otci a započal se učit jeho vlásenkářství. Svoje první vlásenkářské zkušenosti si odbyl v Pražském německém divadle. Ale v roce 1926 se stal s Josefem Kobíkem maskérem Lamačových košířských filmových ateliérů Na Kavalírce. Z existenčních důvodů také externě hrál a působil na předních pražských scénách: ve smíchovské Aréně, Rokoku, Divadle Komedie, Divadle Vlasty Buriana, Osvobozeném divadle či D 34 E. F. Buriana.

V roce 1947 se však vrátil do staré vlasti a stal se uměleckým maskérem pražských filmových ateliérů na Barrandově. Jako maskér se podepsal pod čtyřiceti poválečnými snímky nižší (PŘÍPAD Z – 8, PAN NOVÁK, ZOCELENÍ, JURÁŠEK, ANDĚL NA HORÁCH apod.), ale i té nejvyšší úrovně (PŘEDTUCHA, JAN ROHÁČ Z DUBÉ, ČAPKOVY POVÍDKY, TEMNO, CÍSAŘŮV PEKAŘ a PEKAŘŮV CÍSAŘ, MUŽ V POVĚTŘÍ, HAŠKOVY POVÍDKY ZE STARÉHO MOCNÁŘSTVÍ, TAJEMSTVÍ KRVE, OBUŠKU, Z PYTLE VEN!, NEJLEPŠÍ ČLOVĚK, BYL JEDNOU JEDEN KRÁL, PSOHLAVCI, HRÁTKY S ČERTEM, PRINCEZNA SE ZLATOU HVĚZDOU aj.).

I když Hrdlička nejčastěji stál za kamerou, režiséři si ho občas obsadili i do malých rolí (často ve své profesi maskéra či kadeřníka, a často také do filmů, u kterých byl uměleckým maskérem), ve kterých začínal již za němé éry.

Hrál kadeřníka v Innemannových MILENKÁCH STARÉHO KRIMINÁLNÍKA (1927), Iva a rychtáře v osvětovém Kokeislově filmu STÍN VE SVĚTLE (1928), hosta s gramofonem v komedii HANIČKO, CO S TEBOU BUDE? (1928) režiséra Nikolaje Larina a garderobiéra v Kmínkově melodramatu KDYŽ VALČÍK ZNÍ (1929).


27.7.1908
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
16.4.1969
Praha, Československo
Gustav Hrdlička csfd

Drahý zesnulýHvězda zvaná PelyněkKdyby tisíc klarinetůAž přijde kocourBaron PrášilTažní ptáciHry a snyHrátky s čertemAnděl na horáchByl jednou jeden král...Císařův pekař - Pekařův císařPředtuchaČapkovy povídkyOdsouzený z PinktownuHarlémská tragédieZačátek konceNaše bláznivá rodinaKdyž má svátek DominikaMuž, který stoupl v ceněOstře sledované vlakyVražda po našemVolejte MartinaMezi námi zlodějiPražské bluesChlap jak horaHlavní výhraO věcech nadpřirozenýchHra o životVzorný kinematograf Haška JaroslavaBotostrojMůj přítel FabiánBaletkyKlub tříDům na předměstíMiláček plukuTo neznáte HadimrškuTo neznáte Hadimršku (německá verze)Když valčík zníTvrdohlavý JuraDvě oči, které nezklamouMilenky starého kriminálníkaKlapzubova jedenáctkaLidé za kamerouDobrodružství s nahým klukemKdy brečí mužiPostavy mimo hru


Aktualizace osobnostního profilu Gustav Hrdlička: 17.11. 2023 03:30