Anna Melíšková (1895 - 1962)


Anna Melíšková se narodila jako Anna Procházková 27. května 1895 v Přerově. V šestnácti letech se rozhodla pro hereckou dráhu. Nejprve během let 1911 – 1945 byla především herečkou kočovných a venkovských divadelních společností, například u ředitele Vladimíra Housy, jež střídala s angažmá u kamenných divadel (mj. i České divadlo v Olomouci).

V Praze byla Anna Melíšková herečkou Divadla 5. května (1945 – 1947) a až do svého úmrtí Divadla S. K. Neumanna v Libni (1948 – 1962). Se svojí silnou menší postavou, kulatým bodrým obličejem tvořila především lidové komické i tragikomické postavy v klasickém českém a světovém repertoáru.

Zahrála si mj. ve hrách „Jan Žižka“ (Stařena), „Ženitba“ (Tekla), „Zkrocení zlé ženy“ (Hostinská), „Jánošík“ (Babka), „Ženský boj“ (Babuše), „Maloměstské klepny“ (Marijánka), „Fidlovačka“ (Mastílková), „Maryša“ (Lízalka), „Les“ (Gurmyžská), „Lucerna“ (Bába), „Naši furianti“ (Dubská), „Bobří kožich“ (Wolfová), „Chudý kejklíř“ (Háta), „Sláva“ (Motylkovová), „Tartuffe“ (Pernellová), „Její Pastorkyňa“ (Kostelnička), „Ze života hmyzu“ (Chrobačka), „Nepokojné hody svaté Kateřiny“ (Spálenková), „Zločin a trest“ (Matka), „Aristokrati“ (Sadovská) ad.

K českému filmu se Melíšková poprvé dostala až během svého pobytu v Praze, na samém počátku německé okupace. Debutovala jako teta Džidžety Dundové (Nancy Rubensová) zelinářka Jako ve filmu BÍLÁ JACHTA VE SPLITU (1939) Ladislava Broma. Do konce války se zvládla předvést jako správcová domu Pospíšilová v Holmanově BLÁHOVÉM SNU (1943).


27.5.1895
Přerov, Rakousko-Uhersko
2.2.1962
Praha, Československo
Anna Melíšková csfd

Hledá se táta!Procesí k panenceKremelský orlojLidé jako tyRychlík do OstravyTři tuny prachuTříminutový rozhovorKruhLetiště nepřijímáPět z milionuRomeo, Julie a tmaZápisky kriminalistovyTouhaKrvavá svatbaTam na konečnéJeště svatba nebyla...Jestřáb kontra HrdličkaPlavecký mariášHousle a senTýden v tichém doměVelký případŘeka čarujeBláhový senBílá jachta ve SplituAristokratiŽivotPostel o 5 HP aneb Probuzení na uliciKam s ním?


Aktualizace osobnostního profilu Anna Melíšková: 8.11. 2023 19:35