Katy Kaclová-Vališová (1883 - 1971)   † 87 let


Katy Kaclová – Vališová se narodila 28. září 1883 v Praze. Rovněž její sestra Božena Jeřábková byla herečkou. Jako herečka působila v různých ochotnických spolcích. Později se na divadelních prknech neobjevovala. Své herecké umění nabídla před první světovou válkou začínajícím českým filmařům, kteří její služby bez váhání přijali.

Hrála Barušku Šlapákovou v dramatu podle Ladislava Stroupežnického ZKAŽENÁ KREV (1913) Aloise Wiesnera, zubařovu manželku Milenu ve frašce ZUB ZA ZUB (1913) režisérů Pecha a Piskáčka, dceru ševce (Antonín Michl) v situačním žertu Aloise Jalovce CHOLERA V PRAZE (1913), u kterého byla Kaclová – Vališová společně s Antonínem Michlem autorkou námětu a kuchařku, která se zamiluje do Prefatýna (Josef Šváb – Malostranský) v nezvyklém experimentu, kde je zdárně „zachyceno“ pět našich lidských smyslů, frašce populárního herce a režiséra Josefa Švába – Malostranského PĚT SMYSLŮ ČLOVĚKA (1913).

O rok později vytvořila manželku Josefa Rovenského v další komedii ZAMILOVANÁ TCHYNĚ (1914) Antonína Pecha, která se však nedochovala. Film je zajímavý hned z několika hledisek: byl prvním, kde si zahrál Josef Rovenský, film se natáčel na dvoře kina Illusion a na černošické zahradě spolumajitele výrobní společnosti Illusion Aloise Jalovce. Započala 1. světová válka, filmování se muselo omezit a Kaclová – Vališová se ve filmové práci musela načas odmlčet.

Na sklonku První světové války ztělesnila svoji nejhodnotnější a zároveň poslední filmovou postavu švadlenky Kačenky Čiperné, milé Vény Vodopicha (Josef Vošalík) v komedii o záměnách PRAŽŠTÍ ADAMITÉ (1917) Antonína Fencla. Film se stal slavným zejména skutečností, že v něm byly poprvé použity dvojnické expozice. Film se stal u publika velice populárním a byl prodán do řady zahraničních zemí (např. do Uher, Ukrajiny, Balkánu atd.). Na scénáři s Antonínem Fenclem spolupracoval také pozdější zakladatel barrandovských filmových ateliérů Miloš Havel.


28.9.1883
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
15.4.1971
Praha, Československo
Katy Kaclová-Vališová csfd

Pražští adamitéZamilovaná tchyněCholera v PrazeZkažená krevPět smyslů člověkaZub za zub


Aktualizace osobnostního profilu Katy Kaclová-Vališová: 19.4. 2024 05:25