Marie Vildová 127 let


Herečka, operetní subreta a tanečnice Marie Vildová se narodila v jihočeských Lnářích, jako Marie Wildová. Bylo to 28. ledna, 1897, z jejího osobního života víme jen to, že její otec se jmenoval Emanuel Vild, maminka Kateřina. Měla sestru Annu, se kterou pak žila ve společné domácnosti v Praze. O její profesní kariéře toho však víme také málo. Je zaznamenaná jako členka divadla Uranie, pak kabaretu Červená sedma a též Plzenského divadla. Další informace z jejího působení nejsou zatím známá.

Pak se na dlouhých 14 let odmlčela, aby se do něho vrátila v roce 1936, ale už jen jako představitelka epizodních někdy i komparzních rolí. Těch v letech 1936 až 1949 vytvořila na 40. První rolí v tomto období byla profesorka ve filmu Manželství na úvěr (1936), nejčastěji pak hrála různé hosty na večírcích, v barech, na různých zábavách.

Z trošku větších rolí lze zmínit majitelku cukrárny ve filmu Pelikán má alibi (1940), rázná cestující ve vlaku ve filmu Ideál septimy (1938), prozíravá dáma v baru ve filmu Kristián, elegantní dáma ve filmu Mořská panna (1939).

Po roce 1945 však rolí i jejich velikosti výrazně ubylo, hrála již jen ve čtyřech filmech a pouze jako komparzistka, např. film Právě začínáme (1946), kde si zahrála divačku na jízdě smrti.  Posledním filmem ve kterém si zahrála byl film Dnes o půl jedenácté (1949), jako host na slavnosti.


28.1.1897
Lnáře, Rakousko-Uhersko
Marie Vildová csfd

Znamení kotvyPrávě začínámeSobotaBláhový senČtrnáctý u stoluŠťastnou cestuBarbora HlavsováPřijdu hnedVelká přehradaZlaté dnoZ českých mlýnůArtur a LeontýnaDva týdny štěstíMinulost Jany KosinovéPelikán má alibiPoznej svého mužePíseň láskyTo byl český muzikantCesta do hlubin študákovy dušeDívka v modrémKristianMořská pannaNevinnáStudujeme za školouSvátek věřitelůZlatý člověkBláhové děvčeCo se šeptáIdeál septimyPozor, straší!Slečna matinkaJan VýravaSrdce na kolejíchVýdělečné ženyŽena na rozcestíManželství na úvěrUlička v rájiVzdušné torpédo 48Jejich svatební nocIrčin románek II.


Aktualizace osobnostního profilu Marie Vildová: 31.10. 2023 15:45