Mariana Hellerová (1878 - 1937)


Mariana Hellerová se narodila 5. srpna 1888 (podle některých pramenů rok 1878) v Praze jako Marie Hellerová do rodiny spisovatele, novináře a politika Serváce Bonifáce Hellera (1845 – 1922). V roce 1901 začala svoji kariéru jako hostující herečka ve Švandově divadle a Uranii. Následně vystupovala s ochotníky v Klatovech a Jilemnici, odešla do Vídně, kde kromě hraní též absolvovala v letech 1903 až 1904 Konzervatoř. Díky své znalosti němčiny působila v letech 1905 – 1918 v Německu (př. Düsseldorf, Czernowitz, Marburg, Berlín, Frankfurt nad Mohanem, Hamburg).

K tomu ji předurčoval nejen výrazový rejstřík, ale též německá škola. Přesto při svých hostování stanula vedle nejvýznamnějších herců své doby. Hrála např. ve hrách „Bílá hora“, „Nezralé ovoce“, „V tlamě velryby“, „Faust“, „Ať žije divadlo“, „Mluvící opice“, „Pygmalión“, „Richard III.“, „Husité“, „Macbeth“, „Zločin a trest“.

Ve filmu debutovala ještě v němém melodramatu ŘINA (1926) průkopnického režiséra J. S. Kolára, kde hrála hosta na plese. Snímek natočil režisér Kolár po několika letech, kdy mu byla z důvodu těžké nemoci znemožněna režisérská práce. Autorem románové předlohy byl spisovatel Rudolf Jaroslav Kronbauer. Zajímavostí je, že titulní úlohu hrála jeho vlastní dcera, významná herečka Národního divadla Jarmila Kronbauerová. Pracovní záběry z toho snímku můžeme nalézti také v dokumentu JAK SE U NÁS KDYSI FILMOVALO Bohumila Veselého z roku 1960.

O pět později vstoupila malinkými roličkami do zvukového období. Objevila v pouhých čtyřech zvukových snímcích. Poprvé se představila jako příbuzná pana obchodníka „s konfekcí a gumákama“ a fotbalového fanouška Richarda Načeradce (Hugo Haas), která by měla být „policejně zakázána“ v Innemannově populární a úspěšné komedii MUŽI V OFFSIDU (1931). Na tento snímek se snažilo navázat volné pokračování (jako jedno z prvních v české kinematografii) s názvem NAČERADEC, KRÁL KIBICŮ (1932) pod režijním vedení Gustava Machatého, a opět s Hugo Haasem v titulní úloze. Zde však již Hellerová neúčinkovala.


5.8.1878
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
11.6.1937
Praha, Československo
Mariana Hellerová csfd

Výkřik do sibiřské nociNezlobte dědečkaLoupežníkŽena, která se smějeŘina


Aktualizace osobnostního profilu Mariana Hellerová: 14.4. 2024 01:37