Andy Kaufman (1949 - 1984)


Andrew Geoffrey Kaufman se narodil 17. ledna 1949 v New Yorku na Long Islandu. V pubertě se Andy začal víc a víc uzavírat před svým okolím. „Zatímco si ostatní děti hrály v parku s míčem, koukal jsem do zdi a představoval jsem si, že se dívám na televizi a co tam vidím.“ vzpomněl si později. Když se mu otec snažil vysvětlit, že tam přece nikdo není a že zeď je zeď a ne televizní studio, přitáhl Andy svou mladší sestru do pokoje a ta se na něho hodiny dívala a smála se jeho vtipkování a šaškování. Jeho první vzor a inspirace byl Elvis Presley. To se později odrazilo v jeho kabaretních číslech. Jeho představení přilákaly lidi z televize, kteří ho v roce 1975 pozvali, aby 11. října účinkoval v televizní show Saturday Night Live na stanici NBC. Při svém vystoupení stál vedle starého magnetofonu, který hrál písničku The Mighty Mouse a dělal že zpívá.

Na rozdíl od Andyho diváci seriál milovali. Sledovali ho od září 1978, kdy se začal vysílat na stanici ABC, až do července 1983, kdy skončil 112. dílem na stanici NBC. Tony Clifton byl jednou z postav, do kterých se Andy vžíval. Vymyslel ho spolu se svým dlouhodobým kamarádem Bobem Zmudou už koncem šedesátých let. Byl to obtloustlý klubový zpěvák z Las Vegas. To byl Andyho promyšlený tah, jak se ostatním pomstít a znepříjemnit jim práci. Kde se ukázal Tony tam nezbyl kámen na kameni. Každeho urážel a strapňoval.

Do povědomí lidí se Andy zapsal také jako zápasník ve wrestlingu. Nezápasil, ale s muži nýbrž se ženami. Jen jednou bojoval s mužem a konec byl katastrofální. Byl to Jerry “Král“ Lawer, který byl naštvaný, že Andy bojuje se ženami a vyzval Andyho na zápas. Kaufman přijal. Celý zápas začal komickým poskakováním Kaufmana v ringu, ale skončil tak, že mu Jerry zarazil hlavu do podlahy tzv. kladivo, a tím mu poranil krční páteř. Později oba vystoupili jako hosté v epizodě pořadu “Late Night with David Letterman“, kde se Jerry Lawer velmi rozčílil a shodil Andyho, který měl ještě krční korzet. Všechno není takové jaké se zdá, Andy a Jerry byli na všem domluvení. Všechno byl tedy podvod. Po vyhození z ABC začal pořádat mnoho živých show ve velkých divadlech a halách, z nichž nejznámější je předvánoční vystoupení v roce 1982 v Carnegie Hall v New Yorku.

V roce 1983 se sveřil Shapirovi, Zmudovi a snoubence Lynne Marguliesové, že má vzácnou formu rakoviny plic a podle doktorů mu zbývajá 3 měsíce života. Pro Andyho, který nekouřil a nepil od studentských let, to bylo šokující. Všechny poslední šance vsadil na zvláštní Filipínskou léčbu.Léčitel Jun Labo vyjmul z Andyho těla velký nádor. Dnes se ví, že tato léčitelská metoda byl pouze podvod a Andy zemřel kolem půl sedmé večer 16. května 1984 s očima doširoka otevřenýma. „Když mu je chtěla sestra zatlačit, znovu se otevřely. Proto řekla: hele, ten chlap ani neví, že umřel,“ tvrdí Booslerová jeho dávná přítelkyně, která sním byla až do konce. V roce 1999 natočil Miloš Forman životopisný film o Andym Kaufmanovi Muž na Měsíci.


17.1.1949
New York City, New York, USA
16.5.1984
Los Angeles, California, USA
Andy Kaufman csfd

My Breakfast with BlassieCatch a Rising Star's 10th AnniversaryFantastic Miss Piggy Show, TheHeartbeepsVěříme v Boha?Andy's FunhouseGod Told Me ToVan Dyke and CompanyTaxiVan Dyke and CompanyThank You Very MuchTales from the TerritoriesKaufmania!Jerry Before SeinfeldJim a Andy: Život po životě100 Greatest Stand-UpsSNL: 25 Years of MusicSaturday Night Live 25I'm from HollywoodAndy Kaufman Plays Carnegie HallBest of R.E.M.: In View 1988-2003, TheAndy Kaufman's Really Big ShowStick AroundWWE Hall of Fame 2023SNL: 40th Anniversary SpecialWWE Hall of Fame 2014Late Night with David LettermanHour MagazineCher... and Other FantasiesGood Morning AmericaSaturday Night LiveTomorrow Coast to CoastThe Midnight SpecialThe Dating GameThe Merv Griffin Show


Aktualizace osobnostního profilu Andy Kaufman: 11.4. 2024 14:55