N!xau (1944 - 2003)


Nepochybně jedna z nejpozoruhodnějších postaviček světové kinematografie. Muž známý jako N!xau (jeho skutečné jméno v jeho rodném jazyce je do naší řeči nepřeložitelné) byl členem jihoafrického domorodého kmene křováků z pouště Kalahari, kde se také narodil.

Během následujících let se objevil ještě v dalších, více či méně úspěšných, čtyřech pokračováních. Poté definitivně pověsil hereckou kariéru na hřebík a stal se farmářem. Na jaře roku 2003 nečekaně zemřel ve věku 59 let. Údajně trpěl tuberkulózou, která je nejpravděpodobnějším vysvětlením jeho předčasného odchodu, ale přesná příčina smrti dodnes není známa.

Zajímavosti: -N!xau měl tři manželky a zůstalo po něm šest dětí. -Před natáčením svého prvního filmu se setkal s bělochy pouze třikrát. -Za svoji první roli dostal pouze několik set dolarů, ale za účast v dalším díle si už řekl o půl milionu USD. -Dodnes se vedou dohady také o datu jeho narození, neboť ani N!xau osobně nevěděl, kdy se přesně narodil.


17.3.1944
Tsumkwe, Namibie
5.7.2003
Tsumkwe, Namibie
N!xau csfd

Bohové se zbláznili i v ČíněBohové se zase zblázniliBohové jsou pořád šíleníBohové musejí být šílení 2Bohové musí být šíleníIn Darkest Hollywood: Cinema and Apartheid


Aktualizace osobnostního profilu N!xau: 16.11. 2023 23:51