Máša Kolárová (1901 - 1980)


Máša (Marie) Kolárová se narodila 6. února 1901 v Praze jako Marie Hermanová do rodiny úředníka magistrátu, prozaika, dramatika a organizátora JUDr. Františka Hermana (1871 – 1949). Byla první manželkou známého průkopníka české kinematografie, herce, režiséra, scenáristy, spisovatele a filmového historika J. S. Kolára (1896 – 1973). Vystudovala, ale záhy ji ihned upoutala krása a nestálost hereckého a divadelního umění, kterému se rozhodla po zbytek života věnovat.

Vytvářela a zpívala hlavní úlohy Aidy ve Verdiho „Aidě“, Mařenky ve Smetanově „Prodané nevěstě“, Florii Toscy v „Tosce“ Giacoma Pucciniho, Senty ve Wagnerově „Bludném Holanďanovi“, také Rusalky v Dvořákově „Rusalce“ nebo Amelie v „Maškarním plese“ Giuseppe Verdiho. Všechny své úlohy zvýrazňovala příjemně zabarveným hlasovým materiálem velkého rozsahu, dramatickým výrazem i hereckým talentem, jenž umocňovala také vrozenou a přirozenou krásou a půvabem.

Máša Kolárová vytvořila v němém období tři role v manželových filmech. Poprvé hrála vražedkyni v grotesce podle amerických detektivních „seriálů“ DÁMA S MALOU NOŽKOU (1919). Film je zajímavý hned z několika hledisek. Debutovala v něm evropská hvězda Anny Ondráková, Gustav Machatý a Olga Augustová, natáčelo se na nedokončeném paláci Lucerna, výtvarníkem byl pozdější režisér Martin Frič aj.

O dva roky později pannu nevěstu v KŘÍŽI U POTOKA (1921) podle slavného románu spisovatelky a lásky Jana Nerudy Karoliny Světlé. Titulní úlohu v tomto snímku sehrála herečka ruského původu Nataša Cyganková. Snímek je jeden z nejúspěšnějších a nejhodnotnějších filmů společnosti A – B, na čemž má velikou zásluhu také režisér Kolár. O šestnáct let později stejnou látku zfilmoval režisér Miloslav Jareš s Jiřinou Štěpničkovou, Vítězslavem Vejražkou (pod pseudonymem Petr Vít), Mirko Eliášem, Jindřichem Plachtou, Ellou Nollovou, Václavem Tréglem, Annou Letenskou, Bělou Tringlerovou, Karlem Šottem st. a Václavem Mengerem v titulních úlohách.


6.2.1901
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
1.9.1980
pravděpodobně v Praze, ČSR
Máša Kolárová csfd

Včera neděle bylaKříž u potokaOtrávené světloDáma s malou nožkou


Aktualizace osobnostního profilu Máša Kolárová: 3.4. 2024 03:16