Václav Mlčkovský (1888 - 1942)


Václav Mlčkovský se narodil 28. září 1888 v Praze. Záhy odešel k různým divadelním společnostem. Po roce roku 1918 působil u ochotnických společnostech J. O. Martina a Karla Jičínského a v Českém divadle v Olomouci.

Mlčkovský byl hercem různých menších charakterních rolí, kterým dokázal vtisknout svoji jedinečnou přirozenost. Jeho herecký projev závisel na mimice i dalších výrazových prostředcích. Jeho největší síla spočívala v jeho milém a zvláštně zabarveném hlasu, který byl jeho největší sílou a zbraní pro své divadelní i filmové postavy.

Mlčkovský záhy přišel k filmovému řemeslu, kde byl opravdu skvělým epizodkářem, a v letech 1937 a 1939 opravdu jedním z nejobsazovanějších herců (roku 1937 se objevil ve dvanácti filmech a v roce 1939 hrál ve třinácti snímcích). Poprvé v roce 1921 v dramatu KŘÍŽ U POTOKA J. S. Kolára na motivy románu spisovatelky Karoliny Světlé. Díky režisérskému úsilí J. S. Kolára lze řadit tento snímek v mezi nadprůměrné a hodnotné snímky té doby.

V němém období si dále zahrál vězeňského dozorce v Kolárově PÍSNI ŽIVOTA (1921) a ředitele baru v dramatu OPEŘENÉ STÍNY (1930) Leo Martena. Jeho herecký projev závisel na hlase a slovním projevu, a proto větší příležitost předvést své umění předvedl až ve 30. letech.


28.9.1888
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
3.4.1942
rakouské vězení Stein u Vídně, Německá říše
Václav Mlčkovský csfd

Blednoucí romanceAdvokát chudýchRukavičkaDva týdny štěstíKonečně samiMadla zpívá EvropěMinulost Jany KosinovéProsím, pane profesore!Píseň láskyPřítelkyně pana ministraTo byl český muzikantDívka v modrémDědečkem proti své vůliKdybych byl tátouKristianLízino štěstíMořská pannaMuž z neznámaNevinnáOsmnáctiletáSrdce v celofánuU pokladny stál...Veselá bídaŽeny u benzinuBláhové děvčeBílá vránaDruhé mládíKlapzubova XI.ZborovHordubalovéKarel Hynek MáchaKariéra matky LízalkyLáska a lidéRozvod paní EvySrdce na kolejíchTři vejce do sklaVyděračŠvanda dudákŽena na rozcestíŽena pod křížemUličniceU nás v KocourkověC. a k. polní maršálekC. a k. polní maršálek (německá verze)Opeřené stínyPoslední píseňKříž u potokaPíseň láskyBílý cíl


Aktualizace osobnostního profilu Václav Mlčkovský: 26.3. 2024 22:35