Hermína Fordová (1862 - 1937)


Představitelka několika velkých filmových rolí, Hermína Fordová, se narodila do židovské rodiny Davida a Jany Moravcových. Bohužel informace o jejím životě jsou dnes neznámé. Dochovalo se tak jen pár utržků z jejího života.

V roce 1927 se vrátila do Prahy, kde natočila velkou roli osudem zkoušenou, pani Lorencovou, matku hlavní hrdinky (Anny Ondráková) v němém filmu Květ ze Šumavy (1927). Po natočení tohoto filmu se i z manželem přestěhovala do Mladé Boleslavi, kde již na konci 19. století manželé žili a kde její manžel zanedlouho zemřel.

Následně se vrátila do Prahy, kde žil její syn Robert. Po krátké době si na ní opět vzpomněli filmaři a obsadili jí během let 1933 –1934 hned do 5 filmů. Ve dvou z nich jí připadla velká role. První velkou rolí, již ve zvukovém filmu, v roce 1933, byl film V tom domečku pod Emauzy, kde hrála laskavou starou hraběnku Alžbětu Marii Lubeckou, která dohllíží na správné vzdělání své netěře Apolenky (Adina Mandlová)

V tomto roce si pak zahrála i velkou roli, matky Marijánky Kociánové, ve filmu Skřivánčí píseň, která si přeje, aby se její syn Petr (Adolf Horálek),stal knězem. Pak se již musela spokojit s třemi epizodkami. Hosta na zásnubách ve filmu Martina Friče, Život je pes (1933), hosta na večírku ve filmu Karla Hašlera Srdce za písničku (1933), a zcela naposledy, jako akcionářka ve filmu Zlatá Kateřina (1934), režiséra Slavinského.


26.4.1862
Pacov, Rakouské císařství
7.5.1937
Praha, Československo
Hermína Fordová csfd

Zlatá KateřinaSkřivánčí píseňSrdce za písničkuV tom domečku pod EmauzyŽivot je pesKvět ze Šumavy


Aktualizace osobnostního profilu Hermína Fordová: 17.3. 2024 23:11