Anna Švarcová (1873 - 1951)


Anna Švarcová se narodila v Praze 4. července 1873 jako Anna Häuslerová. Jejím mužem byl herec Karel Švarc (1873 – 1934). Rozhodla se věnovat herectví, kterému se soukromě školila u bývalé herečky Prozatímního divadla Elišky Peškové. Za její pomoci se Švarcová dostala jako osmnáctiletá roku 1891 ke kočovné divadelní Společnosti Pavla Švandy ze Semčic st. sídlící v zimních měsících ve Švandově divadle na Smíchově.

V Praze prošla scénami Arény, holešovické Uranie, Intimního divadla, Vinohradské zpěvohry, Pištěkova lidového divadla na Vinohradech, Žižkovské činohry Deklarace, Jiráskova divadla ve Vršovicích, Tylova divadla v Nuslích, opět smíchovského Švandova divadla a Divadla Vlasty Buriana.

Často byly pořádány v její prospěch čestné večery (benefice). V březnu roku 1931, u příležitosti čtyřicátého výročí zahájení aktivní herecké dráhy, se uskutečnilo v nuselském Tylově divadle slavnosti představení, po kterém přijala Švarcová gratulace od ředitelství Národního, Tylova a olomouckého divadla, Uranie, pražské městské rady, spisovatele Ignáta Herrmanna a herců Marie Laudové – Hořicové, Karla Želenského a dalších.

Anna Švarcová byla klasickou herečkou, jež se z dívčích a milovnických rolí přehrála do charakterních postav matek a starších žen, především prostých z lidu. K tomuto herečku předurčovala její hřmotná postava, temperamentní a rázně přísný herecký projev, výrazný hlasový fond a především kulatý přísně a zamračeně vyhlížející obličej.


4.7.1873
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
26.1.1951
Praha, Československo
Anna Švarcová csfd

CácorkaHej-rup!Hrdinný kapitán KorkoránNa sluneční straněZatykač Z - 48Sňatková kancelářPoslední bohémPsohlavciLásky Kačenky StrnadovéMagdalenaZlatá ženaŠílený lékař


Aktualizace osobnostního profilu Anna Švarcová: 26.2. 2024 08:50