Otto Kruger (1885 - 1974)


Prasynovec jihoafrického průkopníka a prezidenta Paula Krugera (1825-1904), Otto Kruger, měl solidní základy pro hudební kariéru, po vstupu na univerzitu však svůj zájem přesunul k hraní. Po několika sezónách v místním divadle se přesunul na Broadway, kde vystupoval v náročných vedoucích úlohách. V roce 1915 debutoval u filmu, pravidelně točit ale začal až s příchodem zvuku. V jednom ze svých prvních zvukových filmů, EVER IN MY HEART (1933), hrál spolu s Barbarou Stanwyckovou a dostal přídomek „nováček“, krátce poté ale už zapadl mezi charakterní herce.

Vidět ho můžeme ve slavných westernech jako byl SOUBOJ NA SLUNCI (1946, pan Langford) nebo V PRAVÉ POLEDNE (1952, soudce Percy Mettrick). Jedna z jeho nejznámějších rolí je i ta z MAGNIFICENT OBSESSION (1954, Edward Randolph). Během 2. světové války Kruger, zanícený zahradník, pracoval v Los Angeles jako potravinový koordinátor zemědělského výboru.

Z pláten se stáhl po sérii infarktů v polovině 60. let, zemřel v den svých 89. narozenin. Pohřben je na Forest Lawn (Hollywood Hills) v Los Angeles a má svoji hvězdu na hollywoodském „Chodníku slávy“. Se Sue MacManamyovou se vzali v roce 1918 a měli dceru Ottilii, která mimochodem v roce 1944 vystupovala na Broadwayi s Marlonem Brando a po válce si na divadle zahrála i s otcem. Zemřela ve věku 78 let (v květnu 2005) na rakovinu slinivky.


6.9.1885
Toledo, Ohio, USA
6.9.1974
Woodland Hills, California, USA
Otto Kruger csfd

DellaSex and the Single GirlThe Wonderful World of the Brothers GrimmCash McCallHoši z FiladelfieThe Colossus of New YorkThe Desert SongThe Last CommandBlack WidowNádherná posedlostSchlagerparadeV pravé polednePayment on DemandValentino711 Ocean DriveLulu BelleSmart WomanLove and LearnSouboj na slunciThe Fabulous SuzanneAllotment WivesEarl Carroll VanitiesEscape in the FogOn Stage EverybodyThe Chicago KidThe Great John L.The Jungle CaptiveWoman Who Came Back, TheZázračný mužDívka z titulní stranyKnickerbocker HolidaySbohem buď, lásko máStorm Over LisbonThey Live in FearCorregidorHitlerovy dětiNight Plane from ChungkingPower of the PressStage Door CanteenTarzan's Desert MysteryFriendly EnemiesSabotérSecrets of a Co-EdMercy IslandThe Big BossThe Men in Her LifeA Dispatch from Reuter'sDr. Ehrlich's Magic BulletSeventeenThe Man I MarriedA Woman Is the JudgeAnother Thin ManBlack EyesDisbarredScandal SheetThe Gang's All HereThe Zero HourExposedHousemasterI Am the Law


Aktualizace osobnostního profilu Otto Kruger: 16.11. 2023 04:47