Jan Borůvka (1893 - 2023)


Komponista John Gollwell se narodil 23. července 1893 v Praze pod jménem Jan Borůvka jako druhý z pěti synů. Odmaturoval na pražské reálce a začal se studiem Vysoké školy technické. Nakonec studia opustil a cele se začal věnovat hudbě, ve které se zdokonaloval soukromým studiem.

Zde vydával především notové záznamy desítek a stovek tehdy populárních písní, kupletů a šlágrů. Vyšly zde např. písně „Kdybych neměl srdce", „Děvčátka z Pampou", „Dívka z prérie", „A housle hrály", „Ach mámo, mamičko", „Alžír", „Ať mne klame", „Až my na tom světě nebudem", „Ballada cigánská", „Bílá růže", „Cestička lásky", „Čekám Vás zítra", „Černí myslivci", „Děti národa", „Dívka z prérie" apod.

Tyto hudebniny vydávané v malém a velkém vydání byly opatřeny notami i textem pro klavír, zpěv a též pro univerzální orchestr. Po deseti letech ovšem jeho nakladatelství skončilo. Ve druhé polovině 30. let rovněž působil jako dirigent a kapelník Nového divadla Oldřicha Nového.

Taktéž založil a jistou dobu vedl pěvecké Gollwellovo kvarteto, které vystoupilo a zpívalo ve snímku RŮŽOVÉ KOMBINÉ (1932). John Gollwell patřil mezi průkopníky české moderní populární hudby. Jako textař a hudební skladatel se podepsal pod více jak tři sta tanečními skladbami. Hudbu psal na své i cizí texty.


23.7.1893
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
23.12.2023
Praha, Československo
Jan Borůvka csfd

Z bláta do loužeExekutor v kabaretuPepina RejholcováRůžové kombinéTajemné zářeníPamátky rodu RosenbergůSkleněný chlébFilm o státním rybníkářstvíSrdce HanéBratislava a její okolíJeseníkyPováží, hrady a zámkyKutná HoraLázně Piešťany na PovažíZa vesnickými muzikantyTři sestryChlapci v modrémStřevíčekDobří pomocníciSeverní přístavCech panen kutnohorskýchOdplataPlameny života


Aktualizace osobnostního profilu Jan Borůvka: 23.12. 2023 00:40