Jack Arnold (1916 - 1992)


Jack Arnold Waks se narodil 14. října 1916 v New Havenu v Connecticutu. Od mládí byl vášnivým čtenářem dobrodružných a vědecko-fantastických románů. Navštěvoval univerzitu v Ohiu, Akademii dramatických umění a stal se hercem. Působil na Broadwayi až do vypuknutí druhé světové války. Během té zábavní průmysl na čas opustil, protože narukoval do armády, kde chtěl sloužit u letectva, ale místo toho se dostal na tři roky ke spojařům. Po válce natočil 25 krátkých dokumentárních filmů pro ministerstvo zahraničí. Tím získal základní průpravu pro svou budoucí pestrou a bohatou kariéru.

V roce 1954 trnuli diváci v kinosálech hrůzou při hororu NETVOR Z ČERNÉ LAGUNY, Arnoldově svérázné modifikaci příběhu o Krásce a Zvířeti, na který navázal o rok později pokračováním POMSTA NETVORA. V roce 1955 ještě poštval na plátna kin gigantického pavouka ve filmu TARANTULA, s nímž zápolila pozdější herecká a režisérská hvězda Clint Eastwood.

Asi největším Arnoldovým komerčním úspěchem se stalo roku 1957 sci-fi THE INCREDIBLE SHRINKING MAN podle románu Richarda Mathesona, mimo jiné autora další slavné knihy I Am Legend, které proslulo především tehdy naprosto nevídanými vizuálními efekty. Posledními žánrovými zářezy byly nekonvenční propadák THE SPACE CHILDREN (1958) a poněkud zajímavější MONSTER ON THE CAMPUS (1959).

Přestože sci-fi filmy byly pro Arnoldovu tvorbu stěžejní, zabrousil i do jiných žánrů. Vznikla tak slavná komedie MYŠ, KTERÁ ŘVALA (1959) s Peterem Sellersem v hlavní a několika dalších rolích, nebo klasicky vystavěný western NO NAME ON THE BULLET (1959).


14.10.1916
New Haven, Connecticut, USA
17.3.1992
Woodland Hills, California, USA
Jack Arnold csfd

Marilyn: Nedopovězený příběhSex and the Married WomanBoss NiggerThe Swiss ConspiracyBlack EyeSex PlayHello Down ThereWho Goes There?A Global AffairThe Lively SetBachelor in ParadiseBezejmenná kulkaMyš, která řvalaHigh School Confidential!Monster on the CampusThe Lady Takes a FlyerThe Space ChildrenMan in the ShadowNeuvěřitelný zmenšující se mužThe Tattered DressOutside the LawRed SundownOstrov zvaný ZeměPomsta netvoraTarantuleThe Man from Bitter RidgeNetvor z Černé lagunyGirls in the NightNávštěva z vesmíruThe Glass WebWith These HandsBeauty and the BeastThe Love BoatBuck Rogers in the 25th CenturyThe Fall GuyThe Misadventures of Sheriff LoboThe Hardy Boys/Nancy Drew MysteriesWonder WomanBionická ŽenaHolmes and Yo-YoArcherEllery QueenThe Brady Bunch


Aktualizace osobnostního profilu Jack Arnold: 17.2. 2024 19:33