Václav Menger (1888 - 1947)


Václav Menger se narodil 17. srpna 1888 v Praze. Od roku 1905 začínal hrát u kočovných společností (J. Faltys, V. J. Suk, R. Morávek a F. Lešanský) a ve Švandově divadle na Smíchově.

Když se vrátil do nově vzniklého Československa začal znovu hrát a režírovat na různých scénách. Ve 20. letech hrál v Červené sedmě, Revoluční scéně a jiných kabaretních scénách. Ve třicátých letech vystupoval v Divadle Vlasty Buriana. V roce 1939 také hostoval v Národním divadle ve dvou inscenacích.

Ihned po návratu do vlasti si v letech 1919 – 1921 zahrál ve čtyřech filmech PROBUZENÉ SVĚDOMÍ (vojín), PLAMENY ŽIVOTA (herec), ZA ČEST VÍTĚZŮ a ŠACHTA POHŘBENÝCH IDEÍ (havíř Dobeš).

Po devítileté pauze se po roličce ševce na Fidlovačce ve zvukovém vlasteneckém snímku FIDLOVAČKA (1930) Svatopluka Innemanna začal objevovat na filmovém plátně pravidelně. V letech 1931 – 1941 hrál ročně i v několika filmech (roku 1937 účinkoval dokonce ve třinácti snímcích) v epizodních postavách.


17.8.1888
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
16.2.1947
Praha, Československo
Václav Menger csfd

PrůlomMěstečko na dlaniVelká přehradaAdvokát chudýchTo byl český muzikantDědečkem proti své vůliKdybych byl tátouMuž z neznámaOsmnáctiletáPaní Morálka kráčí městemU pokladny stál...Cestou křížovouDucháček to zařídíDěti na zakázkuIdeál septimyPod jednou střechouStříbrná oblakaVčera neděle bylaZborovAdvokátka VěraArmádní dvojčataDůvod k rozvoduFilosofská historieHlídač č. 47HordubalovéJarčin profesorKříž u potokaLidé pod horamiNaši furiantiPanenstvíRozvod paní EvySrdce na kolejíchTři vejce do sklaLojzičkaNa tý louce zelenýPáter VojtěchUlička v rájiUličniceŠvadlenkaHrdina jedné nociHrdina jedné noci (německá verze)Jedenácté přikázáníMaryšaPozdní láskaHrdinný kapitán KorkoránNezlobte dědečkaPozdní májZa ranních červánkůZlatá KateřinaDiagnosa XDobrý tramp BernášekJindra, hraběnka OstrovínováNa sluneční straněPobočník Jeho VýsostiRevizorS vyloučením veřejnostiStrýček z AmerikyZatykač Z - 48ŘekaŽivot je pes


Aktualizace osobnostního profilu Václav Menger: 16.4. 2024 06:09