Roy Ward Baker (1916 - 2010)


Roy Ward Baker je anglický filmový režisér. Jeho nejznámějším filmem je Zkáza Titaniku, který v roce 1959 získal Zlatý glóbus za nejlepší zahraniční anglicky mluvený film. Jeho pozdější kariéra byla pestrá a zahrnovala mnoho hororů a televizních pořadů.

Během druhé světové války sloužil v armádě, až v roce 1943 přešel k armádní kinematografické jednotce, aby mohl lépe využít dovednosti, které získal během své předválečné kariéry při výrobě dokumentárních filmů a výukových materiálů pro vojáky. Jedním z jeho tehdejších nadřízených byl spisovatel Eric Ambler. Byl to právě on, kdo Bakerovi umožnil první velký průlom, když v roce 1947 režíroval film Vražedné pochybnosti podle Amblerova scénáře. Ambler také adaptoval román Waltera Lorda „Zkáza Titaniku“ pro Bakerovu filmovou verzi z roku 1958.

Na počátku 50. let Baker tři roky pracoval v Hollywoodu, kde režíroval Marilyn Monroe ve filmu Klepáním se neobtěžuj a Roberta Ryana ve snímku Inferno. Na druhou polovinu dekády se vrátil do Velké Británie, ale počátkem 60. let se přemístil k televizi. Režíroval epizody seriálů The Avengers, The Saint a The Champions – všechny dobrodružné seriály vznikly s ohledem na americký trh.

Nízkorozpočtová etika televizní produkce mu umožnila další kariérní posun k levně produkovaným, ale bohatě vypadajícím britským hororům. Režíroval mimo jiné filmy Pět milionů let k Zemi, Krvežízniví milenci a Drákulovo znamení pro společnost Hammer a Asylum pro Amicus.


19.12.1916
Londýn, England, Velká Británie
6.10.2010
Londýn, England, Velká Británie
Roy Ward Baker csfd

Minder: An Officer and a Car SalesmanMaska smrtiKlub příšerMission: Monte CarloSedm zlatých upírůAnd Now the Screaming Starts!The Vault of HorrorAsylumDoktor Jekyll a sestra HydeDrákulovo znameníForeign ExchangeKrvežízniví milenciMoon Zero TwoThe Spy KillerJourney Into MidnightStvořitelé snůThe AnniversaryPět milionů let k ZemiTwo Left FeetL'affondamento della ValiantPlameny v ulicíchThe Singer Not the SongZkáza TitanicuÚtěkářJacquelineTiger in the SmokePassage HomeInfernoKlepáním se neobtěžujNight Without SleepThe House in the SquareHighly DangerousRanní vyplutíPaper OrchidThe Weaker SexVražedné pochybnostiThe Good GuysIrish R.M., TheQ.E.D.The Flame Trees of ThikaSherlock Holmes i doktor WatsonDanger UXBMinderReturn of the SaintSpyder's WebThe Persuaders!The ProtectorsJason KingDepartment SRandall a Hopkirk


Aktualizace osobnostního profilu Roy Ward Baker: 28.2. 2024 05:56