Antonín Vaverka (1868 - 1937)


Bylo v něm kus chlapeckého rebelství a toulavé krve. Povězme si tedy, jak takový herec žil a vypadal. Byl veselé povahy skoro až lehkomyslný, ale prožil i vážnější stránky svého života.

Po svém návratu do Prahy účinkoval a působil jako operetní herec ve Švandově divadle na Smíchově, kde hrál převážně ve zpěvoherním souboru. Jeho první filmový debut byl v němém filmu ZLATÁ ŽENA (1920). Jeho povaha mu setrvat dlouho na jednom místě nedala, a proto se vydal krátce po první světové válce do Nového světa, jak se říkalo tehdy Americe. Z počátku v New Yorku se pokusil herecky uchytit, ale nepříliš úspěšně. Příležitostně vystupoval v krajanských spolcích a poté na delší čas zakotvil v Hollywoodu v moři bezejmenných hereckých postaviček. Přesto jak už to v hereckém životě bývá, usmálo se na něj štěstí. Zahrál si v americkém němém filmu MERRY-GO-ROUND (1923), v roli císaře Františka Josefa. Protože tuto postavu už hrál předtím doma v divadle, dovedl se s ní uspokojivě pro režiséra ztotožnit. Dá se říci, že se malinko touto komediální rolí v Hollywoodu zaškatulkoval. Objevil se také v maličké filmové roli (nápovědy) dnes již slavného hororového příběhu o tajuplném Fantomu v němém filmu THE PHANTOM OF THE OPERA (1925). V dalším filmu ON ZE BOULEVARD (1927), dostal už větší roli, kterou zahrál dobře, ale bohužel s příchodem zvukového filmu ztratil možnost většího uplatnění. Největší potíže v Novém světě mu působila jeho nedokonalá angličtina. Pocítil, že neznalost řeči na filmovém trhu ho omezovala. Proto opouští Ameriku.

Roku 1933 se navrací do Prahy, kde hraje bohužel už jen epizodní role již v té době natáčených zvukových filmů. Snad lze vzpomenout třeba komediální film ULIČNICE (1936), a také jeho poslední film TŘI MUŽI VE SNĚHU. Jeho problém spočíval v tom, že se nedovedl přizpůsobit zvukovému filmu a hlavně výslovnost, která zněla dílem návyku z amerického prostředí trošku vyumělkovaně. Potíže nastaly i s pamatováním textu v roli, paměť už tak nesloužila. Přesto lze říci, že sice nebyl nijak zvlášť bohatý, udržoval k jeho pokročilému věku eleganci a pověst dobře oblečeného muže.

Pražské léto roku 1937 se mu stalo osudným. Stal se obětí dopravní nehody. Při přecházení hlavní třídy na Žižkově se pravděpodobně zamyslel a bohužel byl sražen tramvají. Při převozu do nemocnice ještě byla učiněna rychlá operace, ale už druhý den na těžké zranění hlavy umírá. Jeho herecká dráha je určitě pestrá a zajímavá. Už jenom tím, že byl jeden z prvních herců z Československa, který dostal významnější roli ve filmovém Hollywoodu.


31.10.1868
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
2.6.1937
Praha, Československo
Antonín Vaverka csfd

Tři muži ve sněhuUličniceVzdušné torpédo 48Ať žije nebožtíkBezdětnáMilan Rastislav ŠtefánikPrvní políbeníMazlíčekNezlobte dědečkaZ bláta do loužePobočník Jeho VýsostiPobočník Jeho Výsosti (německá verze)V tom domečku pod EmauzyA Woman CommandsMuž, kterého jsem zabilPrávo na hříchDraculaLiebe auf BefehlKrál jazzuSymfonie srdcíThe Big TrailPřehlídka láskyThe Case of Lena SmithArcha NoemovaDruhý životForbidden HoursMuž, který se smějePohorská vesniceThe Wedding MarchZ láskyKrál králůOn Ze BoulevardVenus of VeniceRolling HomeThe Love ThiefThe Midnight SunThree Faces EastFantom operySiegeZlaté ložeLove and GlorySecrets of the NightBluebeard's Eighth WifeKdo je vinen?Merry-Go-RoundThe Day of FaithTam na horáchZlatá ženaLáska je utrpenímPalimpsestTitimekův náhrdelníkIs Everybody Happy?Fighting FoolsSatanova jízda po železnici


Aktualizace osobnostního profilu Antonín Vaverka: 30.10. 2023 23:07