Karel Kalista (1890 - 1954)


Karel Kalista se narodil 24. ledna 1890 v Praze. Začínal a první herecké a režijní zkušenosti získával u kočovných divadelních společností, například u J. Burdy, F. Laciny atd. (1907 – 1919). Následně se na léta 1919 – 1945 stal hercem a hlavně režisérem kamenných divadel v Praze (holešovická Uranie nebo Švandovo divadlo na Smíchově), Olomouci (České divadlo), Českých Budějovicích (Jihočeské národní divadlo), Hradci Králové, Kladně či Pardubicích (Východočeská společnost). Za okupace pohostinsky režíroval v pražském Intimním divadle (1943).

Z jeho divadelních postav si můžeme připomenout třeba starého Roškota ve Šrámkově „Měsíci nad řekou“, Ževakina v „Ženitbě“ Nikolaje Vasiljeviče Gogola a nebo otce Lízala ve slavném vesnickém dramatu bratří Mrštíků „Maryša“. Ke svých vrcholným kreacím využíval mimické a pohybové schopnosti, své fyziognomické předpoklady a nedílný hlasový interpretační projev. Při své divadelní režisérské práci spoléhal na známá a osvědčená dramata, v nichž mohl skloubit herecké zkušenosti: Rollandovi „Vlci“, „Matka“ Karla Čapka a nebo Ibsenova „Nora“.

Do filmových ateliérů zavítal Karel Kalista pouze pětkrát, z toho dvakrát ještě v dobách němému filmu a třikrát ve znárodněné poválečné filmové produkci. Poprvé byl mužem v dnes již nedochovaném dramatu ZÁHADNÝ PŘÍPAD (1924) Cyrila Kašpara se Zdenou Kavkovou, Karlem Šottem a Jiřím Koldovským v titulních úlohách. Podruhé se zjevil jako šikovatel v melodramatu Roberta Zdráhala PRAŽSKÉ DĚTI (1927) s Theodorem Pištěkem, Boženou Svobodovu, Janem W. Speergerem, Bronislavou Liviou a L. H. Strunou.

A po devatenácti letech se těsně po válce objevil ve znárodněném filmu. Nejdříve se představil jako generál Kučera v Krškově životopisném snímku HOUSLE A SEN (1946) o našem houslistovi Josefu Slavíkovi (Jaromír Spal) a poté jako vrátný v PAROHÁCH (1947) Františka Sádka a Alfréda Radoka a nakonec jako gazda v dramatu režiséra M. J. Krňanského NIKOLA ŠUHAJ (1947). Zajímavostí je, že ačkoliv později Kalista pracoval v Divadle státního filmu, žádnou jinou filmovou úlohu už nikdy nezískal.


24.1.1890
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
13.9.1954
Praha, Československo
Karel Kalista csfd

Housle a senNikola ŠuhajParohyPražské dětiZáhadný případ


Aktualizace osobnostního profilu Karel Kalista: 13.3. 2024 13:05