Michael Bay 59 let


"Nepřišel jsem léčit rakovinu, ale bavit lidi." - Michael Bay na adresu jednoho ze svých kritiků.

Na stříbrné plátno se chtěl dostat již s filmem NEBEZPEČNÁ RYCHLOST, ale byl odmítnut. Až se na něj usmálo štěstí v podobě chlápků, kteří se jmenovali Jerry Bruckheimer a Don Simpson. Přinesli mu scénář pochybných kvalit, který se jmenoval jednoduše MIZEROVÉ (1995), o dvojce poněkud ostřejších černých miamských policajtů, rozpočet asi 25 milionů dolarů a tehdy ještě neznámé herce Willa Smithe a Martina Lawrence. A Bay jim ukázal, že přišli přesně za tím pravým. Spousta výbuchů, akce, hlášek, spoře oděných dívek přitáhli diváky do kina jako magnet a ti tam nakonec nechali 160 milionů dolarů. Někdo by z takového výdělku jásal radostí, ale Bayovi to nestačilo.

Radovat se mohl až o rok později. SKÁLA (1996) jej vyhoupla na vrchol akčního Olympu. Diváci byli opět unešeni a dokonce i většina kritiků uznale pokývala hlavou. Za každý úspěch se platí. Tady to nejvíce odskákali asi herci. Zvláště představitel hlavní role Sean Connery už přece jenom nebyl v té době zrovna nejmladším, ale i přesto se nakonec předvedl, že nějaké ty kousky, které prováděl ve slavné době Jamese Bonda přece jenom zvládá. Hodně vyjukaný asi musel být i Nicolas Cage, který se zde objevil ve své první akční roli. Na Eda Harrise zbyla nevděčná role hlavního záporáka. Ten se však role zhostil způsobem takovým, že nakonec mu hodně lidí v kinech fandilo. Během natáčení se však stala tragická událost, kdy producent Don Simpson přebral drog víc než bylo jeho tělo ochotno přijmout. Nakonec byla Skála věnována jeho památce.

Nastal čas trochu změnit žánr a tak se Bay uchýlil ke katastrofickému žánru. ARMAGEDDON (1998), který sice neoplýval nijak super scénářem, ale zato byl opět narván akcí až po okraj a hlavními hvězdami byli Bruce Willis, Ben Affleck, Peter Stormare nebo Liv Taylor. Diváci, pro které značka Michael Bay byla dostatečnou zárukou zábavy přišli do kin v ještě větším houfu a nechali ještě více peněz, což samozřejmě nejvíc ocenil producent Jerry Bruckheimer. Navíc v tomto filmu Bay ukázal kolik efektu je možné oko snést, když do dvouvteřinové sekvence nacpal třináct střihů včetně jednoho obřího výbuchu. (Jen tak pro zajímavost: Pro lidské oko je nejideálnější rychlost asi 13 obrázků za sekundu). Nemusím se připomínat fakt, že kritika by film nejraději nechala zlikvidovat.


17.2.1965
Los Angeles, California, USA
Michael Bay csfd

Ambulance6 underground: Tajné operaceTransformers: Poslední rytíř13 hodin: Tajní vojáci z BengházíTransformers: ZánikPot a krevTransformers 3: Odvrácená strana MěsíceTransformers: Pomsta poraženýchTransformersOstrovMizerové IIPearl HarborArmageddonSkálaMizerovéShadows and Light: From a Different ViewFaith Hill: There You'll BeAerosmith - Falling In Love (Is Hard On The Knees)Diana King - Shy Guy (Color Version)Meat Loaf - Objects In The Rear View Mirror May Appear Closer Than They AreMeat Loaf - Rock And Roll Dreams Come ThroughMeat Loaf - I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That)Tina Turner: Love ThingSlaughter: Up All NightGregg Allman: I'll Be Holding OnA Quiet Place IIILittle AmericaTiché místo: První denTransformers JednaApartment 7AThe RaidTransformers: Probuzení monsterOčista navždySongbirdTiché místo: Část IIBumblebeePrvní očistaTiché místoOuija: Zrození zlaOčista: Volební rokŽelvy Ninja 2Projekt minulostOuijaOčista: AnarchieŽelvy NinjaOčistaJsem číslo čtyřiNoční můra v Elm StreetJezdci ApokalypsyNenarozeníPátek třináctéhoStopařTexaský masakr motorovou pilou: Počátek3:15 zemřešTexaský masakr motorovou pilou


Aktualizace osobnostního profilu Michael Bay: 16.11. 2023 14:10