Jindřich Brichta (1897 - 1957)


Jindřich Brichta se narodil 27. června 1897 v Praze. Započal se studii na Vysokém učení technickém (titul inženýr) a roku 1917 se seznámil s mladým kameramanem Karlem Deglem, díky kterému se další rok dostal k filmu – stal se bezplatným elévem Lucernafilmu. Později procestoval Evropu, studoval na Mareyově institutu v Paříži a spolupracoval s různými světovými umělci (např. s Lucienem Bullem).

Dalším hraným filmem, historickým veledílem STAVITEL CHRÁMU (1919) si vyzkoušel i filmové triky (př. model chrámové stavby), které tehdy byly v teprve v začátcích. Pro českou kinematografii pracoval jako kameraman ještě do konce němého období (1929) na jedenácti méně významných českých filmech. Jako kameraman měl smysl pro výtvarnou krásu filmového obrazu. Skvěle dokázal skloubit přírodní exteriéry s interiéry, jež dokázal působivě, sugestivně, vyspěle a neotřele zachytit.

Spolupracoval s režiséry Václavem Binovcem: drama ZA SVOBODU NÁRODA (1920), melodrama PLAMENY ŽIVOTA (1920), komedie IRČIN ROMÁNEK I. (1921), drama ČERNÍ MYSLIVCI (1921), Josefem Rovenským: melodrama DĚTI OSUDU (1921), Františkem Hlavatým: komedie ROMÁN HLOUPÉHO HONZY (1926), J. S. Kolárem: melodrama ŘINA (1926), kde si i zahrál, historický SVATÝ VÁCLAV (1929), Květoslavou Semonickou a Theodorem Pištěkem: drama VE SPÁRECH UPÍRA (1927), Václavem Kubáskem: komedie V PANSKÉM STAVU (1927) a také Robertem Zdráhalem: melodrama PRAŽSKÉ DĚTI (1928). S dlouhometrážní hranou tvorbou se rozloučil velkolepě: s Janem Stallichem, Ottou Hellerem a Václavem Víchem nasnímal první český velkofilm SVATÝ VÁCLAV (1929) J. S. Kolára.

Ve zvukovém období se uplatnil jen jako kameraman a režisér dokumentárních a kulturních filmů (CESTA KOLEM REPUBLIKY, VIII. SLET VŠESOKOLSKÝ, DEMÄNOVÁ, FYZIOLOGIE SRDCE, PRAHA V ZÁŘI SVĚTEL, JÁSAJÍCÍ MĚSTO, PRAŽSKÉ BAROKO, JIŘÍ NA HRADĚ PRAŽSKÉM, DEFILÉ 1 – 6, VĚČNÁ TMA, RADOST ZE ŽIVOTA, DEFILÉ 7, 8, LIDÉ V BÍLÉM DOOPRAVDY, PRÁCE A PENÍZE, RADOST VŠEM, VLAST VÍTÁ, CESTA K BARIKÁDÁM, 50. LET KINEMATOGRAFIE, BÍLÁ TELČ, VELIKONOCE NA SLOVÁCKU, KRÁLOVSKÁ KANONIE STRAHOVSKÁ či ZEMĚ DOUDLEBŮ).


27.6.1897
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
6.6.1957
Praha, Československo
Jindřich Brichta csfd

Svatý VáclavMatka Kráčmerka II.Pražské dětiVe spárech upíraRomán hloupého HonzyŘinaDěti osuduIrčin románek I.O veliké vášniPlameny životaZa svobodu národaO děvčicuCesta k barikádámVlast vítáLidé v bílém doopravdyDefilé č. 1Věčná tmaDemänováStavitel chrámuJak se u nás kdysi filmovaloII. Filmové žněSmrtelný let aeroplánu pod pražským mostemBílá TelčZemě DoudlebůSv. Jiří na Pražském hradě


Aktualizace osobnostního profilu Jindřich Brichta: 11.10. 2023 17:35