Lída Pírková-Theimerová (1891 - 1966)


Dávno zapomenutá hvězda pražských kabaretů a české operety Ludmila Pírková, známá spíše jako Lída Theimerová, pocházela z Prahy. Narodila se do skromných poměrů, otec Jan Pírka pracoval jako elektromontér. Lída od dětství projevovala pohybové vlohy, věnovala se především tanci a na Žižkově také hrála ochotnické divadlo. V jejích stopách se pak vydaly i její mladší sestry, Anna (Anči) Pírková (1892-1944) a Emilie (Milča) Pírková (1905-1990). Ze tří sester především Anči Pírková dosáhla značného věhlasu.

Krátce po vzniku republiky stanula Lída Theimerová-Pírková poprvé a naposledy před filmovou kamerou. Spolu se slavným Josefem Švábem-Malostranským vytvořila ústřední pár v komedii SEN FRÁTERA ONDŘEJE (1918). Film se však nedochoval a zmizel tak jediný doklad o spojení Lídy Theimerové se stříbrným plátnem. Nutno podotknout, že zmíněná mladší sestra Anči byla ve filmu podstatně aktivnější.

V letech 1920-1921 účinkovala Lída Theimerová ve slavném pražském kabaretu Červená sedma, kde se vyprofilovala nejen jako výborná herečka komediálního žánru, ale pozornost si získala i osobitou interpretací písní šansonového charakteru. Dvacátá léta strávila Theimerová z velké části v zahraničí, podnikla turné po německy mluvících zemích, zavítala ale také do Norska nebo Jugoslávie. Ve třicátých letech pak znovu přijala stálá angažmá v Praze i mimo ni. V letech 1932-1934 účinkovala ve smíchovské Aréně, krátce působila v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích a ve Východočeském divadle v Pardubicích. Od roku 1935 byla pak několik let operetní zpěvačkou Národního divadla moravskoslezského v Ostravě.

Prvním manželem Lídy Theimerové byl klavírista a kapelník Bedřich Theimer, podruhé byla provdaná Kohoutková, na další informace z jejího soukromí jsou dostupné prameny skoupé. Lída Theimerová zemřela 6. listopadu 1966 ve věku 75 let.


11.11.1891
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
6.11.1966
Praha, Československo
Lída Pírková-Theimerová csfd

To neznáte HadimrškuSen frátera Ondřeje


Aktualizace osobnostního profilu Lída Pírková-Theimerová: 21.3. 2024 02:36