Marie Oliaková (1876 - 1942)


Marie Oliaková se narodila 9. června 1876 v Sýkořicích u Berouna jako Marie Kavková (někdy uváděna i jako Marie Kafková). Její sestrou byla filmová epizodkářka Růžena Kavková – Kurelová. Provdala se za Stanislava Innemanna, bratra herce Národního divadla Rudolfa Innemanna (1861 – 1907).

Marie Oliaková tedy byla příbuznou těchto filmových pracovníků. Stanislav Innemann byl ovšem roku 1918 prohlášen za nezvěstného a manželka se přestěhovala za jeho rodinou do Prahy. Roku 1923 se seznámila s obchodníkem s hodinami a filmovým hercem Josefem Oliakem (1870 – 1953), s nímž žila ve společné domácnosti jako životní partnerka (byla stále vdaná za nezvěstného manžela).

Právě Josef Oliak Marii přivedl k filmu. Stala se pod pseudonymem Marie Oliaková v téměř osmdesáti snímcích představitelkou starších a elegantních žen nejčastěji z lepší společnosti. Tyto postavy mají prakticky vžyd charakter hosta na večírku, v baru, na svatbě, v klubu či u příbuzných. V těchto kreacích ani nepotřebovala výjimečné herecké schopnosti, byla prostě svá, přirozená a nenápadná.

Ve filmu statovala kvůli přivýdělku, buď sama, nebo v partnerství s Oliakem. Debutovala jako sousedka v komedii MODCHE A RÉZI (1926) Přemysla Pražského. V němé éře se návštěvníkům kin představila ještě v osmi snímcích.


9.6.1876
Sýkořice, Rakousko-Uhersko
16.9.1942
Praha, Protektorát Čechy a Morava
Marie Oliaková csfd

Městečko na dlaniVelká přehradaGabrielaPantáta BezoušekTurbinaZ českých mlýnůKonečně samiMadla zpívá EvropěPoznej svého mužePíseň láskyTo byl český muzikantNevinnáPaní Morálka kráčí městemAndula vyhrálaDruhé mládíDěvčátko z venkovaDůvod k rozvoduFalešná kočičkaJarčin profesorMravnost nade všeRozvod paní EvyTři vejce do sklaVýdělečné ženyRozkošný příběhTvoje srdce inkognitoUličniceHrdina jedné nociJánošíkPrvní políbeníMatka KráčmerkaPokušení paní AntonieŽena, která ví, co chceJindra, hraběnka OstrovínováRevizorSedmá velmocAnton Špelec, ostrostřelecDěvčátko, neříkej ne!Právo na hříchPísničkářSňatková kancelářZapadlí vlastenciŠenkýřka „U divoké krásy“Karel Havlíček BorovskýMuži v offsiduOn a jeho sestraPsohlavciSextánkaFalešná kočička aneb Když si žena umíníLásky Kačenky StrnadovéSvéhlavičkaListopad


Aktualizace osobnostního profilu Marie Oliaková: 6.12. 2023 01:08