Bernardo Bertolucci (1941 - 2018)


Bernardo Bertolucci se narodil 16. března 1941 v Parmě, v Itálii, básníkovi Attilio Bertoluccimu. Studoval na Univerzitě v Římě. Po svém otci zdědil také básnický talent a ve svých 20 letech se stává oslavovaným a publikovaným básníkem. Svého básnického talentu se však vzdává kvůli filmu.

V roce 1970 je nominován na Oscara za svůj scénář k filmu KONFORMISTA. Další nominaci na zlatou sošku mu v roce 1972 přinesl film POSLEDNÍ TANGO V PAŘÍŽI (ULTIMO TANGO A PARIGI). Oscara se dočkal v roce 1988 za režii a scénář k filmu POSLEDNÍ CÍSAŘ (THE LAST EMPEROR) který se stal zároveň nejlepším filmem. Jeho další úspěšný snímek SVÚDNÁ KRÁSA (STEALING BEAUTY) byl v roce 1996 noninován na Zlatou Palmu.

V roce 1990 se stává prezidentem poroty na Filmovém festivalu v Canes.


16.3.1941
Parma, Emilia-Romagna, Itálie
26.11.2018
Řím, Lazio, Itálie
Bernardo Bertolucci csfd

Já a tySnílciDalších deset minut II.SpoutanáSvůdná krásaMalý BuddhaPod ochranou nebesPoslední císařTragédie směšného člověkaLunaXX. stoletíPoslední tango v PařížiKonformistaStrategie pavoukaAmore e rabbiaPartner.Před revolucíSmrt kmotřičkaVenice 70: Future Reloaded12 registi per 12 cittàL'addio a Enrico BerlinguerSalute e malata, LaVia del petrolio, LaCanale, IlTriumf láskyL'inchiestaBallata da un miliardoLéaud l'uniqueLa vera vita di Antonio H.Golem, l'esprit de l'exilC'era una volta il Cinema Azzurro ScipioniEnnioAlidaGlauber, ClaroCinecittà - I mestieri del cinema Bernardo Bertolucci: No End TravellingOra e sempre riprendiamoci la vitaEvviva GiuseppeAcqua e zucchero. Carlo Di Palma, i colori della vitaPerché sono un genio! Lorenza MazzettiPět světůSassi nello stagnoAlfredo Bini, ospite inattesoListen to Me MarlonMarlon Brando - herec ze stanice Touha


Aktualizace osobnostního profilu Bernardo Bertolucci: 19.4. 2024 09:50