Vera Baranovskaja (1885 - 1935)


Vera Fedorovna Baranovskaja, narozená v Sankt Petěrburgu 1885 (datum narození není známo), byla ruská divadelní a filmová herečka. Slávu jí přinesl světově známý film MATKA (1926), kde její vyzáblý obličej v závěrečné scéně zůstává dodnes jedním z neslavnějších obrazů němého filmu.

Brzy se díky distribuci filmu na Západě herečka proslavila i mimo Sovětský svaz. Úspěch MATKY ji tlačil přijmout roli v mnoha ohledech podobnou té ve filmu KONEC PETROHRADU (1927). Tam také Vera ztvárnila svou poslední hlavní roli. V roce 1928 se přestěhovala do zahraničí, kde převzala pseudonym Vera Barsoukoff. Zejména v letech 1929-1931 často cestovala mezi Prahou s Berlínem, kde pracovala na filmech dvou verzí (čeština, němčina), v nichž hrála vedlejší role tragických postav podobných té, jakou zvěčnila právě v MATCE.

Vera F. Baranovskaja pracovala s režiséry různých národností jako např.: s českým Karlem Antonem, německým Carlem Junghansem, italským Guido Brignonem, ruským Michailem Josifovičem Dubsonem nebo rakouským Leo Mittlerem.

V roce 1932 odešla do Francie, kde už se její herecká kariéra chýlila ke konci, a kde 7.prosince 1935 v Paříži zemřela.


21.3.1885
Sankt-Petěrburg, Ruské impérium
7.12.1935
Paříž, Île de France, Francie
Vera Baranovskaja csfd

Taneček panny Márinky (francouzská verze)L'équipageAu bout du mondeDobrodružství krále PausolaLes Aventures du roi PausoleMonsieur AlbertRevolte im ErziehungshausTonka ŠibeniceTonka ŠibeniceTonka Šibenice (německá verze)Die SiebzehnjährigenGiftgasSvatý VáclavTakový je životKonec PetrohraduMatkaŽivotní styl první republikyJak se u nás kdysi filmovalo


Aktualizace osobnostního profilu Vera Baranovskaja: 21.3. 2024 13:54