Tod Browning (1880 - 1962)


Narodil se 12. července 1882 v Luisville vestátě Kentucky v USA jako CHARLES BROWNING JR, druhý syn Charlese a Lydie Browningových. Jeho starší bratr byl úspěšným obchodníkem s uhlím, ale malého Charlese očaroval svět divadla. Již v útlém mládí v sobě objevil herecké vlohy a nadání a často v bratrových uhelných hangárech organizoval amatérská vystoupení, kterými bavil své vrstevníky. Později začal studovat vysokou školu, avšak jeho láska k divadlu byla silnější. V těch dobách bylo v Luisville centrum všech kočovných hereckých společností což mladému Charlesovi nemohlo uniknout a tak zakrátko opouští školu a přidává se ke společnosti Ringling Brothers Circus, kde vystupuje jako klaun, iluzionista, akrobat a tanečník. Tam také přijímá umělecké jméno TOD BROWNING.

V roce 1917 se seznamuje s herečkou Alicí Wilson a ještě téhož roku se s ní ožení. Nové obzory se před ním otevřou, když získává práci ve filmových studiích společnosti Universal, kde v následujících letech natáčí celou řadu převážně detektivních a horrorových snímků. Jako šťastnou volbou se ukázala být spolupráce s hercem Lonem Chaneym, se kterým natočil celkem deset úspěšných snímků. Za všechny vzpomeňme film PŘÍŠERNÉ STÍNY (LONDON AFTER MIDNIGHT), který balancoval na pomezí mystické detektivky a horroru, a ke kterému Browning sám napsal scénář a kde Chaney tak bravurně ztvárnil dvojroli detektiva a upíra. Tento snímek slavil obrovský úspěch, žel do dnešních dnů se nedochovala ani jedna jeho kopie a je prakticky nedostupný.

Co se týče jeho osobnosti, byl Tod Browning člověk velice svéhlavý a povahou výbušný a proto dokázal s ostatními jen velice těžko vycházet a právě to mu způsobí v dalších letech nemalé problémy. Nikdo o něj jako o režiséra nemá moc zájem, natáčí sice pár filmů, ale všechny se stanou propadáky. A tak Browning prožívá svou první vážnou tvůrčí krizi a své problémy utápí v alkoholu. Vše se obrací k lepšímu, byť jen na chvíli v roce 1931, kdy dostává nabídku na zfilmování proslulého románu Brama Stokera - DRACULA. Browning tuto nabídku přijímá a s draculou, kde v hlavní roli zazářil charismatický aristokrat Bela Lugosi slaví obrovský úspěch. Snímek se stává kasovním trhákem a Browning tak získává potřebné finance na svůj další projekt, kterým byl kontroverzní a šokující snímek ZRŮDY(FREAKS).

Tento snímek bývá označován jako jeho nejosobnější dílo, ve kterém se odráží Browningovo samotné nitro. Děj snímku se odehrává v cirkusovém prostředí, kde ve Freakshow vystupují nejrůzněji tělesně handicapovaní a deformovaní lidé. Browning znal tyto postižené lidi už z dob mládí, kdy vystupoval v cirkuse a věděl mnoho o jejich tragických osudech. Odvážné na tu dobu bylo, že tyto postižené lidi obsadil do tohoto filmu a ten se tak stal pro svou syrovou otevřenost pro tehdejšího diváka příliš velkým soustem. Společnost, která ho vyprodukovala na něm prodělala obrovské peníze a snímek byl dokonce zakazován v mnoha zemích.


12.7.1880
Louisville, Kentucky, USA
6.10.1962
Hollywood, Los Angeles, California, USA
Tod Browning csfd

Miracles for SaleĎábelská loutkaMark of the VampireFast WorkersZrůdyDraculaIron ManOutside the LawSiamský tygrThe Thirteenth ChairKwangoV rukou policieAlonzo, muž bez rukouPříšerné stínyThe ShowSingapurská příšeraThe BlackbirdDollar DownThe MysticThe Unholy ThreeSilk Stocking SalThe Dangerous FlirtThe Day of FaithWhite TigerŽlutá růžeDobrodruhUnder Two FlagsWise Kid, TheNo Woman KnowsPalčivá otázkaThe Virgin of StamboulBonnie Bonnie LassiePetal on the Current, TheThe Exquisite ThiefThe Unpainted WomanThe Wicked DarlingDeciding Kiss, TheRevengeSet FreeThe Brazen BeautyThe Eyes of MysteryThe Legion of DeathWhich Woman?A Love SublimeHands Up!Jim BludsoPeggy, the Will O' the WispThe Jury of FateEverybody's Doing ItFatal Glass of Beer, TheThe Slave GirlPuppetsAn Image of the PastBurned Hand, TheElectric Alarm, TheLittle MarieLiving Death, TheStory of a Story, TheThe HighbindersThe Lucky Transfer


Aktualizace osobnostního profilu Tod Browning: 3.11. 2023 03:41