William Castle (1914 - 1977)


Americký filmový producent, režisér, scenárista a herec se narodil 24. dubna 1914 jako William Schloss ml. do židovské rodiny (jednoduchým doslovným překladem německého jména Schloss do angličtiny vzniklo příjmení Castle, které si William později osvojil jako svůj pseudonym). Jeho matka Saidie Snellenberg zemřela, když malému Williamovi bylo devět let. Jeho otec William Schloss st. zemřel o pouhý rok později a mladý William se v jedenácti letech stal úplným sirotkem, poté vyrůstal už jen se svou starší sestrou.

Ve třiadvaceti letech odjel do Hollywoodu, aby mohl pracovat pro filmové studio Columbia Pictures. Díky svému otevřenému přístupu a asertivitě se brzy dostal k filmové režii a postupně se etabloval jako tvůrce nízkorozpočtových filmů. Jeho prvním režijním počinem se stal snímek The Chance of a Lifetime (1943). Získal si pověst člověka, který dokáže natočit film velmi rychle a s úsporou nákladů. Nakonec se dokázal prosadit do takové míry, že mu byla nabídnuta pozice pomocného producenta a režiséra druhého štábu u snímku věhlasného režiséra Orsona Wellese, Dáma ze Šanghaje (1947).

Práce pro filmové studio ho však neuspokojovala, a tak se rozhodl, že bude točit nezávislé filmy. Ovšem aby mohl natočit svůj první nezávislý snímek Macabre (1958), musel sehnat finance zastavením svého domu. Měl však plán, jak investované peníze rychle dostat zpět, a tak začal se svým výstředním a inovativním marketingem spojeným s lákavými diváckými atrakcemi. Snímek Macabre byl uváděn s reklamní kampaní na plakátech, která divákům slibovala pojištění na 1000 dolarů, které by byly vyplaceny, pokud by divák v kině zemřel hrůzou. V úvodu filmu navíc William Castle na plátně žádá diváky, aby v kině neumírali zděšením (později si několikrát roli uvaděče na plátně zopakoval v dalších filmech). V předsálích některých kin byly dokonce přítomny dámy v přestrojení za zdravotní sestry a před vchodem stál zaparkovaný pohřební vůz. Ze snímku Macabre se stal komerční hit.

Následoval snímek Dům hrůzy (House on Haunted Hill, 1959) v hlavní roli s Vincentem Pricem. U tohoto filmu William Castle představil svůj fiktivní filmový mód „Emergo“, kdy se v reakci na určité scény filmu v kinosále od stropu spustila atrapa lidské kostry se svítícíma červenýma očima a na drátě poletovala nad hlavami diváků. Někteří zejména mladiství diváci se bavili tím, že po kostlivci házeli kornouty od popcornu a kelímky od nápojů. V témže roce uvedl Castle do kin svůj další snímek Třaslavec (The Tingler, 1959) ve smyšleném módu „Percepto“. Předtím nakoupil přebytečné armádní vibrační motory na odmrazování křídel letadel a nechal je namontovat pod divácká sedadla v sále. Ve vybraných scénách filmu nechal malé motory vibrovat, aby vytvořil iluzi tvora lezoucího pod sedadlem.


24.4.1914
New York City, New York, USA
31.5.1977
Los Angeles, California, USA
William Castle csfd

BrouciRiotProject XRosemary má děťátkoThe Busy BodyThe Spirit Is WillingLet's Kill UncleI Saw What You DidStrait-JacketThe Night Walker13 Frightened Girls!The Old Dark HouseZotz!Mr. SardonicusS vražednými sklony13 GhostsDům hrůzyTřaslavecMacabreMeet McGrawMen of AnnapolisDen kobylekŠampónShanksSymbol sexuHe Stayed for BreakfastThe Lady in QuestionThe Man Who Cried WolfWhen Love Is YoungSpine Tingler! The William Castle StoryBattle-Axe: The Making of 'Strait-Jacket'Psychette: William Castle and 'Homicidal'Taking the Punishment PollTen kluk bude točit13 Ghosts: The Magic of Illusion-OScream for Your Lives! William Castle and 'The Tingler'Une légende une vie: Citizen WellesHow to Plan a Movie Murder


Aktualizace osobnostního profilu William Castle: 30.10. 2023 21:44