André Mattoni (1900 - 1985)   † 84 let


Andreas Leo Heinrich Edler von Mattoni, rakouský herec, vnuk Heinricha Kaspara von Mattoniho, o kterém pojednává seriál JÁ, MATTONI. Andreas studoval na Tereziánské akademii ve Vídni, která poskytovala velmi kvalitní vzdělání. Jeho otec Heinrich Johann Peter von Mattoni byl vojákem z povolání a chtěl mít ze syna státního zaměstnance. Andrease zajímalo divadlo. Herecké vzdělání získal u Franze Hertericha (*1877 +1966, herec, režisér, ředitel divadla).

Od roku 1938 do roku 1942 žil v Římě, poté se znovu vrátil do Vídně. Kromě hraní se živil produkcí a manažerskými funkcemi. Na konci války se vrátil do rodné vily v Karlových Varech v domnění, že je v americké demarkační linii. Jednou si šel zapytlačit a k jeho obrovskému šoku se k Varům blížili Rusové. Sbalil nejnutnější a utekl lesem do Bavorska. V letech 1957 až 1964 byl sekretářem Herberta von Karajana, který vedl vídeňskou Státní operu. Roku 1978 zpíval v komické opeře DER JUNGE LORD roli starého lorda. Posledním filmem jeho kariéry byl LAND DER SEHNSUCHT, kde nehrál, ale který koprodukoval. Projekt režisérů Ericha Engelse a Camilla Mastrocinqueze z roku 1950 na tomto fóru nenajdete. Film nebyl dokončen. Jednalo se o milostnou krimikomedii, která byla první německo-italskou poválečnou koprodukcí, ale zašla na „finanční spory“ mezi společnostmi Klagemann-Film, Mnichov a Campidoglio Film, Řím. Byl to poslední film Jenny Jugo i Rosy Porten. (Rosy Porten byla herečkou němé éry, přestala hrát v roce 1927 a LAND DER SEHNSUCHT měl být její comeback.)

V osobním životě - vzal si herečku, jejíž jméno se mi nepodařilo zjistit. Manželka pocházela z ruské socialistické rodiny, která po nezdařené revoluci roku 1905 utekla z Rigy do USA. Svatební cestu absolvovali novomanželé v Karlových Varech a Kyselce, jeho žena se později rozhodla pro porod v USA, kde se narodil syn Rudolf Mattoni- dnešní profesor Kalifornské univerzity, biolog a odborník na entomologii. Andreas Mattoni natočil 24 filmů a zemřel 11. ledna 1985 ve Vídni.


23.2.1900
Karlovy Vary, Čechy, Rakousko-Uhersko
11.1.1985
Vídeň, Wien, Rakousko
André Mattoni csfd

Wiener MädelnIn flagrantiDobrodružství v grandhoteluDove andiamo, signora?Drei tolle MädelsNon mi sposo piùViel Lärm um NixiBarbablùTaverna rossaMariettaTaneček panny Márinky (rakouská verze)Žena v ohniEin süsses GeheimnisStürmisch die NachtSturm auf drei HerzenWenn Du noch eine Heimat hastDer MitternachtswalzerDie SchleiertänzerinDie nicht heiraten dürfenHütet euch vor leichten FrauenWem gehört meine Frau?Charlott etwas verrücktGlück bei FrauenMarys großes GeheimnisZnámosti z uliceDie Raffinierteste Frau BerlinsLeichte KavallerieStarý HeidelberkSvengaliWas die Kinder ihren Eltern verschweigenWarum sich scheiden lassen?Das Fräulein vom AmtDie gefundene BrautEin SommernachtstraumTartuffe


Aktualizace osobnostního profilu André Mattoni: 25.4. 2024 03:21