Joel Coen 69 let


Joel vyrůstal s bratrem Ethanem v St. Luis. Otec Edward a matka Rena byli profesoři místních vysokých škol. Otec v oblasti ekonomiky, matka v oblasti historie. Joel a Ethan spolu začali dělat "Super 8" filmy už jako děti v Minneapolis.

Bratři Coenové současně pracovali na dalších pěti filmech, oba psali scénáře, Joel režíroval a Ethan byl producentem. Jedním z nich je snímek Raising Arizona (1987), stylově něco mezi komedií a melodramatem s Nicolasem Cagem a Holly Hunterovou. Představili širší veřejnosti unikátní styl bratří Coenů. Dále pak Miller's Crossing (1990), film v gangsterském stylu s Gabrielem Byrnem.

Jejich třetí celovečerní film Barton Fink vyhrál v roce 1991 na filmovém festivalu v Cannes tři ceny: Palm D'Or za nejlepší film, Joel získal cenu za nejlepší režii a John Turturro cenu za nejlepšího herce. Další ocenění přišlo od newyorských filmových kritiků (nejlepší herečka ve vedlejší roli, nejlepší kamera), tři nominace na Oscara (nejlepší herec ve vedlejší roli, umělecký směr, kostýmy) a jednu nominaci na Zlatý Globus (nejlepší herec ve vedlejší roli).

Na scénáři k filmu The Hudsucker Proxy se podílel i Sam Raimi. Ve filmu zazářili Tim Robbins, Jennifer Jason Leigh a Paul Newman. Film měl premiéru v roce 1994 na filmovém festivalu v Cannes, kde Joel vyhrál cenu za nejlepší režii a to mu otevřelo cestu ke komerčnímu úspěchu.


29.11.1954
Minneapolis, Minnesota, USA
Joel Coen csfd

ScarfaceThe Tragedy of MacbethBalada o Busteru ScruggsoviSuburbicon: Temné předměstíAve, Caesar!Most špiónůNezlomnýV nitru Llewyna DaviseGambitOpravdová kurážSeriózní mužZbytečná krutostPo přečtení spalteTahle země není pro starýPaříži, miluji TěLupiči paní domácíNesnesitelná krutostMuž, který nebylBratříčku, kde jsi?Big LebowskiFargoZáskokBarton FinkMillerova křižovatkaPotíže s ArizonouVlna zločinuZbytečná krutostWorld CinemaChacun son cinéma


Aktualizace osobnostního profilu Joel Coen: 3.2. 2024 02:08